Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Hűvös őszi-téli napokon jólesik átmelegíteni magunkat egy forró teával. Akik rendszeresen, ám mértékkel hódolnak a teázás szenvedélyének, nem csak a hangulatuknak, de az egészségüknek is jó szolgálatot tesznek. Egy amerikai kutatás szerint ugyanis a rendszeres teafogyasztók körében ritkább a szívkoszorúérben a kalciumlerakódás, sőt a szív- és érrendszeri bajoktól is kevésbé kell tartaniuk.
Kép: Fiatal lány meleg forró gözölgö italt teát kávét iszik télen hideg hüvös öszi napon piros bögréböl kötött mintás sapkában kesztyüben sálban egészség 2009.11.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth
A kutatók több mint 6500 emberen tanulmányozták a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, kockázati tényezőit és előrehaladását.
A 44 és 84 év közötti résztvevők bizonyos ételek és italok fogyasztási gyakoriságáról kérdőíveket töltöttek ki, s többek között a kávézási és teázási szokásaikról is beszámoltak. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik naponta legalább egy csésze teát elfogyasztottak, ritkábban fordult elő a szívkoszorúérben kalciumlerakódás, mint a nem teázóknál, és a kalciumlerakódások előrehaladása is lassabb volt.
Miért fontos ez? A kalciumlerakódások előre jelzik a későbbi betegséget: ha kevés van belőlük, akkor alacsony a kockázata, hogy a közeljövőben szív- és érrendszeri esemény forduljon elő. Ha viszont magas, akkor felhívja a figyelmet a lehetséges problémára.
A kockázat csökkenése csak a tea esetében volt megfigyelhető – a kutatók szerint azért, mert ez az ital rengeteg antioxidáns hatású vegyületet, többek között flavonoidokat tartalmaz –, a kávénál nem mutattak ki hasonló kedvező hatást. A teát – különösen a zöld teát – ezért kifejezetten ajánlják a szívbarát étrendet követők számára.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu