Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
IDEJE LENNE végérvényesen megcáfolni azokat a nézeteket, hogy a tojás egészségtelen – mondták egybehangzóan a Tojás Világnapja alkalmából egy asztalhoz ült szakemberek.
Kép: Kecskemét, 2009. október 05. Tojás, tyúk. Fotó: Ujvári Sándor
Elég volt egy hangzatos címlapsztori a Time magazinban, és megkezdődött a tojás mélyrepülése. Mintegy 30 éve, hogy a neves amerikai lap tényként tálalta: a tojás és a zsírdús táplálkozás a felelős a magas koleszterinszintért. A cikk lavinát indított el: az új nézet orvosi körökben is hamarosan elterjedt, pedig semmilyen felmérés vagy komolyabb kutatás nem igazolta az állítást.
A koleszterinnel megrémisztett amerikaiak és a félreinformált milliók azóta is abban a tudatban élnek, hogy a zsír és a tojás káros az egészségre. – A hazugság szárnyal, az igazság pedig csak sántít utána. Ezt még Jonathan Swift mondta, s a tojáskérdésben is igaz. Kemény munkát végzünk azért, hogy újra méltó helyére tegyük ezt az értékes élelmiszert – mondta dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem tanára a Tojás Világnapja alkalmából rendezett beszélgetésen. – A tojás a természet vitaminbombája, biológiai értéke az anyatejével azonos. A C-vitaminon kívül minden más vitamin, s a szelén, a vas, a jód is megtalálható benne. Fontos B-vitamin- és a fehérjeforrás, a D-vitaminról nem is beszélve.
Az ominózus cikk után az USA-ban mégis 30 százalékkal esett vissza az egy főre jutó tojásfogyasztás. Nálunk is megfigyelhető a mélyrepülés: míg 1990-ben egy magyar évente 385 tojást evett meg, addig ma 214-et – hangsúlyozta a szakember.
A koleszterinnel kapcsolatos aggályokat Csiki Zoltán egyetemi docens, gasztroenterológus oszlatta el a kerekasztal-beszélgetésen.
– A koleszterint a máj termeli, és fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében. Egy tojás 190-210 mg koleszterint tartalmaz, miközben egy felnőtt szervezete napi 3000 mg-ot termel ahhoz, hogy fedezze az anyagcsere-szükségleteit. Tehát csak akkor káros, ha túl nagy adagot viszünk be a szervezetbe, ami rendszeresen legalább napi 12 tojást jelentene.
Ezek után már csak az a kérdés: milyen tojást vásároljunk? Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége elnöke szerint M-es méretűt és magyart.
– A takarmánytól függ, hogy milyen a tápanyagtartalma a tojásnak és leginkább a sárgájának, hiszen a fehérje 90 százaléka víz. A hazai áruházak megkövetelik, hogy a friss tojás öt napon belül legyen a polcon. Ennyi idő alatt minden hivatalos lépést le kell bonyolítani, míg a külföldi termelőtől érkező tojás lehet, hogy több hét után kerül a hazai üzletek polcaira – állította Végh László, aki tojástermelő is. Tőle tudjuk, hogy a tojás általában 28 napig tartható el. A méret fontosságát többször is hangsúlyozta, és szeretné, ha elfelejtenénk az S-es méretet. E kisméretű tojásokat a fejlett európai országokban kizárólag ipari tojásként dolgozzák fel. Az EU tagállamai közül csak a magyar és a szlovák háziasszonyok vásárolnak szinte dömpingszerűen ilyen súlykategóriájú tojást. Nyilván az alacsonyabb ár miatt, de számoljunk csak egyszer utána: ha kilóra vennénk, máris rosszabbul járnánk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu