Guba Zoltán: Az élet ára

Mennyi az élet? Elhatározás kérdése! Kint, szabadon mindig van valami: hídra, sziklára mászni. Bent, fegyházban, rácsok mögött ez azért nehézkesebb. Kutatni kell a lehetőséget. Közben figyelni, őr, ki félóránként biztos, de van, hogy ötpercenként benéz, fel ne fedezze, mi történik a zárkában. Jó legyen a kísérlet, idő előtt föl ne fedezzék, mert kezdhető elölről az egész.

Család-otthonGuba Zoltán2016. 12. 19. hétfő2016. 12. 19.
Guba Zoltán: Az élet ára

Nem megvárva a Mikulást, december 5-én, reggel két embernek, a szegedi Csillag börtönben mégis sikerült az örökös eltávozás. Egy zárkában ültek. Az ember társas lény, valakihez szólni muszáj, még ha éppen a tényleges életfogytiglan tartó büntetését tölti is. S reggel, a tettüket látván, lett is vad futkározás, mentsék a két embert, ki úgy döntött, kiiratkozik az élők közül.

Egyikük, ha igaz, ezt nem erősítették meg, a „balástyai rém” volt, ki 13 éve legalább négy embert ölt meg. A másikuk, a fiatalabb is kétszer ölt, majd túszt is ejtett. Érdekünkben, hogy mi, kintiek gondtalanabbul élhessünk, el kellett szigetelni őket a társadalomból. S itt bent, hogy szökni, lázadni ne akarjanak, foglalkozásokra vitték őket.

Pszichológusok óvták elméjüket, meg ne zavarodjanak, s a tényleges életfogytiglani büntetés szóljon tényleg életfogytiglan. Reményvesztettek voltak, mert az ítélet bár humánus, tudni illik, bent büntetést olimpiai játékokban számolják: nem azt mondják, 40 év van hátra, inkább úgy, tíz olimpia, az jobban hangzik, kibírhatóbb. Az viszont, hogy az alagút végén nincs fény, a büntetésnek nincs vége, az, ami bent el nem fogadható.

Börtönben idén kilencen lettek öngyilkosak.

Egy közülük olyan, ki talán egy éve ült, néhány hónap hiányzott a szabadulásig, de asszonya írt, nem várja meg, más férfihoz költözik. Ezt nem tudta feldolgozni. Végre egészen okos, felkészült embereknek van min vitázni egymással, pró és kontra. Hogy a lakosság létszámához viszonyítva kint lényegesen többen vetnek véget az életüknek, mint itt bent. S a francia börtönökben – persze létszámarányosan – harminckétszerese az öngyilkok aránya, mint itthon. S vélik sokan, az is érdekes, hosszabb kutatást érdemelne, nő például meg sem próbálkozik börtönben öngyilkossággal. Valóban érdekes kérdések ezek is, mire választ kell keresni! Mint ahogy arra is, ki temeti el, ha valóban ő az egyikük, a balástyai rémet? Édesanyja meghalt, testvére évekkel ezelőtt öngyilkos lett, élő rokona pedig nincs. A többi kérdésben vita lesz, utána csend. Nincs jó megoldás, s meglehet, rossz sincs.
 

Ezek is érdekelhetnek