Miért nem hízik?

HASFÁJÓS CSECSEMŐ, nehezen gyarapodó iskolás – e problémákkal a szülők sokszor nem tudnak hová fordulni. Dr. Rosta Ildikó, a hatvani kórház gyermek-gasztroenterológusa szerint egyre több az emésztőrendszeri zavarokkal küzdő beteg, s a legkisebbek szervezetét is megterheli a stressz

Család-otthonPalágyi Edit2016. 12. 15. csütörtök2016. 12. 15.

Kép: hatvan Albert Schweitzer kórház rendelőintézet orvos ellátás beteg vizsgálat egészségügy Dr. Rosta Ildikó gyermek gasztroenterológiai rendelés orvosigazgatónő 2016 08 18 Fotó: Kállai Márton

Miért nem hízik?
hatvan Albert Schweitzer kórház rendelőintézet orvos ellátás beteg vizsgálat egészségügy Dr. Rosta Ildikó gyermek gasztroenterológiai rendelés orvosigazgatónő 2016 08 18 Fotó: Kállai Márton

– Ha a szülő ideges, mert nincs munkahelye, ha anyagi gondokkal küzd, az megviseli a gyermeket is. Magas a válások száma, kevés a kiegyensúlyozott életet élő család. Az iskolai stressz is tetézi a bajt, már a kisdiákok is versenyhelyzetben teljesítenek. Mindez közrejátszik abban, hogy a gyermekek közt is egyre korábbi életkorban jelennek meg a pszichoszomatikus kórok, ezek egy része emésztőszervi tünetek formájában lép fel. Egyre fiatalabbaknál találunk gyulladásos bélbetegségeket, melyek krónikus véres széklettel, lesoványodással, vérszegénységgel, bélfekélyekkel járhatnak. Ezenkívül az elhúzódó hasfájások mögött meghúzódó gyakori lelet a lisztérzékenység, a táplálékallergia – mondja dr. Rosta Ildikó. Nem csupán hatvaniak fordulnak hozzá, szakértelmében bízva messzebbről is felkeresik a főorvosnőt. A reflux kellemetlen tünetei előfordulhatnak már egészen kicsi korban: az újszülött kori légzésleállás hátterében is gyakorta ez áll.

A tehéntej-allergia ugyancsak összefügghet a refluxos tünetekkel.

A bukás, hányás az egészséges csecsemők csaknem felénél is tapasztalható, ezért az anyák nehezen tudják elkülöníteni, mikor kóros e jelenség.

Ha a baba nem gyarapodik megfelelően, ha sokat sír és nyűgös, érdemes szakorvoshoz fordulni. Számos panasz esetén indokolt a gyermek-gasztroenterológust felkeresni.

A bizonytalan, visszatérő hasfájás, haspuffadás, elhúzódó étvágytalanság, a vaskezelés ellenére fennálló vérszegénység, a vashiány figyelmeztetők lehetnek, mint ahogyan az is, ha elmarad a súlybeli gyarapodás. A gyengeség, fáradékonyság, émelygés, csuklás, székletproblémák, éjszakai alvászavarok különösen csecsemő- és kisdedkorban mind-mind olyan tünetek, melyek oka lehet emésztőszervi rendellenesség is. Gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvedő szülők hasfájós gyermekénél gyakran találunk a Heliobacter baktérium okozta fertőzést – figyelmeztet a főorvosnő.

Lisztérzékeny családtag esetén érdemes családi szűrést végeztetni, mivel a nem diétázó lisztérzékenyeknél sokszorosára nő a későbbi emésztőszervi daganatos betegségek esélye az átlagnépességhez képest. A kivizsgáláshoz előzőleg laboratóriumi vizsgálati eredményeket és hasi ultrahangos leletet is kérnek, és a székletvizsgálat sem marad el. Jó, ha tudják a szülők, hogy a gyermekgasztroenterológiai kivizsgálás ambulánsan és kórházi osztályon is történhet. Ha az endoszkópos vizsgálat szükséges, azt kisgyermekeknél mindig altatással végzik. A hatvani kórház orvos-igazgatójától azt is megtudtuk: ha a beteget felveszik a gyermekosztályukra, a szülő térítésmentesen, teljes ellátással mellette maradhat éjszaka is.

Ezek is érdekelhetnek