Szijjártó Gabriella: Gyermeklélek

Lement az adventi gála első része, tíz perc szünet. Felajzott kiskorúak lepik el az öltözőt, villámgyorsan szabadulnak az egyenöltözéktől, a tánciskola feliratos piros pólójától, a fekete szoknyától és a Mikulássapkától.

Család-otthonSzijjártó Gabriella2016. 12. 23. péntek2016. 12. 23.
Szijjártó Gabriella: Gyermeklélek

Az igazi attrakció most következik!

Nem a rumba vagy a cha-cha-cha koreográfiája okozza az izgalmat az utánpótláscsoportban, hanem életük első igazi táncruhás fellépése. Az igazi sántít picit: ügyes kezű anyukák szabták-varrták át lánykori szatén hálóingüket – a tehetősebbek egykori báli ruhájukat –, hogy korhatáros csábítás helyett ezentúl az aprók latin táncát szolgálják.

A többi anyuka már a kislányok kontyával bíbelődik, amikor Bíborka teátrálisan vetkőzni kezd. Ügyes mozdulatokkal bujtatja bele hétéves gazellatestét a fellépőruhájába, ami – jobban szemügyre véve a rafinált darabot – komoly mutatványnak számít. A pezsgőszínű, testhez simuló lycraanyagot hátul csupán vékony pántok tartják össze, elöl horgolt csipke díszítés töri meg, míg deréktájról indulva leheletnyivel halványabb árnyalatú szaténcsíkok lebegnek misztikusan. És akkor még nem szóltunk a mellrészt kiemelő virágfüzérről Swarovski kristályokból!

Bíborka és büszkeségtől (is) dagadó mellű édesanyja még élvezné az irigykedő tekinteteket, de a gong táncba hív.

Második rész, a színpad fényben úszik.

A fal mellett a félhomályban gyerekcsoportok lapulnak meg, a fellépés rendjében sorakozva.

Hosszú a várakozás, fogy a türelem. Egyikmásik lecsusszan a földre. Bíborka is.

A széksorok közül azonnal ott terem az anya, és talpra rángatja a kislányt. Mozdulataiból szavak nélkül is egyértelmű az üzenet: büdös kölyke nem vigyáz a drága holmira!

Bíborka térde meg-megrogyik, de áll hősiesen. Törökülésben pihenő társai közt egyik lábáról a másikra billeg. Ez is sok(k) az anyatigrisnek!

Szájáról leolvasom a néma üzenetet: a cipő, a cipőőő! Lecsúszik a tekintetem.

Hát, igen, a sokpántos, aranyszínű lábbeli finom szaténnal bevont sarkának nemigen tesz jót ez a játékos csiki-csuki a padlón.

Nyoma sincs már a kislány királynői tartásának.

A rumba frenetikus, a kislányok eksztázisban.

A gyerekeknek torta és össztánc a színpadon, a büszke szülőknek pezsgő kint az aulában.

Bíborka sokáig zavartan toporog. Aztán odasasszézik a kiürült tortás tálcához, pezsgőszínű szaténkesztyűs kezével csíkokat húz a csokikrémben, majd elöl a ruhája csipkebetétén.

Ahogy a körme marja az anyagot, potyognak a kristályok.

Ezután teste átadja magát a szamba ritmusának.

Felszabadultan.


Szijjártó Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek