'Sok mindenben hiányt szenvedünk, kérem, segítsenek'

A Szabad Föld hetilap január 20-i számának Segítsünk egymáson rovatában megjelent olvasói üzenetek.

Család-otthonOlvasói levél2017. 01. 21. szombat2017. 01. 21.
'Sok mindenben hiányt szenvedünk, kérem, segítsenek'

Rácz Rita a 3295 Erk, Kassai út 29. címről küldte levelét (telefonszáma 06-30/438-4757): „Szociális járadékból élünk, nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Huszonhárom éves Zsolti fiam szellemi fogyatékos, s nagyon megviselte ikertestvére három évvel ezelőtti halála. Sok mindenben hiányt szenvedünk, kérem, segítsenek!”


Fülöp Györgyné levele a 7353 Izmény, Kossuh u. 78. címről érkezett (telefonszáma 06-30/392-9042): „Rokkantnyugdíjas vagyok, saját lakásom nincs, a lányom árverés alatt álló kis házában lakom. Havi 40 ezer forint rokkantnyugdíjból élek, hat évig villanyom se volt, a múlt évben lett nagynehezen kártyás villanyom. Víz még mindig nincs a házban. Gerincbeteg vagyok, erős ízületi fájdalmaim vannak, cukros vagyok, gurulós járókerettel járok – sorolhatnám tovább a bajaimat. A kevés pénzem alig tudom beosztani, a tüzelőm most legfeljebb két hétre elég. Ha a villanyra nem töltök, nincs. Nagy szükségem lenne tartós élelmiszerre, 40-41-es cipőre vagy csizmára, esetleg villanyos dolgokra, ha valaki tudna segíteni: mosógépre, centrifugára, vasalóra. Rádióm sincs, a mobiltelefonom tönkrement – bármilyen segítséget hálával fogadok!”


Komádiból érkezett a levél: „A Hajdú-Bihar megyei Komádiban országosan elismert hímzéshagyomány alakult ki. A hímzést szerető asszonyok első csoportja még az 1960-as években alakult meg Bethlendi Pálné vezetésével. A Komádi Díszítőművészeti Szakkör ma is létezik, sőt tagjainak száma ismét gyarapszik, eléri a 15 főt. Szerda délutánonként a könyvtárban jön össze a kis csapat, Bagdi Gyuláné, Erzsike néni vezetésével. Vidám hangulatban születnek a szebbnél szebb alkotások, terítőinket, párnáinkat, a viseleteken, lakberendezési tárgyakon megjelent motívumokat igen sokan megcsodálják. A komádi hímzés 2014-ben bekerült a nemzeti értéktárba is. Célunk, hogy bizonyítsuk, tovább él nálunk a gazdag népművészeti hagyomány, a komádi fehér- és vászonhímzés – és átadjuk tudásunkat az utánunk következő nemzedéknek. Sok segítséget kapunk a képviselő-testülettől – élén Tóth Ferenc polgármesterrel – és városunk könyvtárosaitól, amit ezúton is köszönünk. És megköszönnénk minden olyan segítséget, amellyel munkánkat előbbre vihetjük. Kérjük olvasótársainkat, ha valakinek van a tulajdonában olyan Volga vagy 16-os hímzőcérna fehér és drapp színben, ill. lenvászon, amit már nem használ, legyen szíves elküldeni a Komádi Díszítőművészeti Szakkör számára.
Előre is nagy tisztelettel köszönjük: a szakkör tagjai. Elérhetőségünk: Közösségi Ház és Városi Könyvtár, 5138 Komádi, Fő u. 5–9. Telefonszám: 06-54/438-036.”

Ezek is érdekelhetnek