Újszülöttek aranyórája

NE A DRÁGA időmérőre gondoljunk: a születés utáni időszakot hívják aranyórának. Az élet első órái meghatározó fontosságúak. Az anya és a csecsemő kötődését segíti, ha az aranyóra háborítatlan és meghitt – véli az egri szülésznő, Hasilló Annamária.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 01. 10. kedd2017. 01. 10.
Újszülöttek aranyórája

A szülés olyan, mint egy női beavatási rítus – állítja Annamária, aki három évtized alatt sok babát segített a világra nem csupán Egerben, de a fővárosban is. Ma a háborítatlan szülés híve, de arra is emlékszik, hogy jó néhány évvel ezelőtt még nem bababarát módon látták el a csecsemőket a kórházakban.

– A szülés utáni első órában olyan nagy dolgok történnek a külvilághoz alkalmazkodó újszülött szervezetében, mint a szívműködés és a testhőmérséklet szabályozása, s elindul többek között a növekedési hormon termelése is. Az anya baktériumtörzseivel is ekkor találkozik a baba. A születés idegrendszeri lenyomatai később is megmaradnak benne. A világ jó hely: szerencsés esetben ezt üzeni az első, életre szóló élmény. Fontos, hogy ez az aranyórának hívott időszak a lehető legnyugalmasabban teljen – magyarázza a szülésznő.

Régen a szülés után azonnal elvágták a köldökzsinórt, a csecsemőt jóformán csak megmutatták az édesanyjának, s már vitték is az újszülöttosztályra, ahonnan csak háromóránként, a szoptatásra hozták ki. Az újszülött orrába csövet dugtak, úgy szívták le az esetleges váladékot, s ha a baba nem vett azonnal levegőt, fertőtlenített vízzel locsolták le. Ma jóval gyengédebben fogadják a világra jött kicsiket a kórházakban, így az egriben is. A bababarát cím elnyerésének feltétele volt, hogy változzanak a módszerek. Már nem ütögetik, csak finoman szárazra törlik a kisbabát, s az édesanyja hasára fektetik, így végzik el az egy- és ötperces Apgar-vizsgálatot. A köldökzsinórt nem vágják el rögtön, hagyják, hogy az abban pulzáló vér feltöltse oxigénnel az újszülöttet. A bőrkontaktus hat az anyára is, felkelti benne a gondoskodás vágyát.

Hajdan úgy gondolták, jobb, ha az anya pihen a szülés után. Bebizonyosodott, hogy a későbbi érzelmi kötődés és a szoptatás szempontjából is előnyös, ha az anya-újszülött páros együtt marad, ezzel időt kapnak az összehangolódásra.

Ha a csecsemő koraszülöttként vagy császármetszéssel látja meg a világot, ekkor az aranyóratalálkozót később pótolják.

A szülés minősége javarészt lelki dolgoktól függ, ezért a felkészítés már a várandósság elején, a 12. héttől elkezdődik. A mi kultúránkban már a szoptatást sem tudjuk ösztönösen, azt is tanulni kell – tudjuk meg Hasilló Annamáriától, akinek munkáját sokan megbecsülik Egerben. Nemrégiben a város lakóinak szavazatai alapján megkaphatta az Eger csillaga díjat.

A szülésznő a hozzá forduló kismamákkal rendszeresen találkozik, végigkíséri a várandósságot, s „pocaklakóklubot" is működtet.

A WHO ajánlása szerint az a jó, ha a csecsemő fél évig csak anyatejet kap, s kétesztendős koráig érdemes szoptatni. A kutatások szerint a háborítatlan, beavatkozásoktól mentes szülés növeli az esélyét, hogy az anya akarja és tudja szoptatni a gyermekét. A szülésznő szerint a siker azon is múlik, hogy a kismama biztonságban érezze magát és érzelmi támogatást kapjon a várandósságtól a gyermekágyig.

Ezek is érdekelhetnek