Amit tudni akarsz a szexről - Ha újságot nem olvasol, a szüleiddel nem beszélsz ... itt az okostelefonod

Kimeríthetetlen a tinédzserek kérdéstára, ha a párkapcsolatról, szerelemről, szexről van szó. Persze nem egyszerű szót váltani e témákról.

Család-otthonH. J.2017. 02. 14. kedd2017. 02. 14.

Fotó: Üveges Zsolt

Fotó: Üveges Zsolt


Régen talán könnyebb dolga volt a tanácstalan fiatalnak, hiszen név nélkül is kérdezhette a szakértőt, például valamelyik újság hasábjain. A kilencvenes években is jó felületet kínált erre a számtalan tinilap. Korábban a Szabad Földben szép számmal jelentek meg ilyesforma kérdések, melyekre Fortunatus doktor válaszolt végtelen türelemmel.

A mai fiatalok már nemigen olvasnak újságot, a szüleikkel sem szívesen beszélgetnek a kényes témákról (ebben hasonlítanak az elődeikre), hanem már az internetről tájékozódnak – ahol nem mindig a jó válaszokba botlanak bele. Európai felmérések bizonyítják, hogy a 7–10 éves gyerekek harmadik leggyakoribb keresőszava a pornó.

Nincs hely, ahol tabuk nélkül beszélhetnének az őket érdeklő kérdésekről. Ahol nincs olyan, hogy buta kérdés. Ahol szakértőktől kapnak válaszokat, akik nem ítélkeznek.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a Telenorral karöltve szeretné betölteni ezt a virtuális lyukat: olyan felületet hoztak létre, ahol bárki szabadon kérdezhet, például ilyesmiket: Ha sokat borotválkozom, sűrűbb lesz a szakállam? Az osztálytársam már használ dezodort, nekem is kellene? 14 éves vagyok, és még nem jött meg, akkor már soha nem is fog?

A mai tizenévesek kezével szinte egybenőtt az okostelefonjuk, s leginkább rövid szöveges üzenetekben kommunikálnak egymással. Egyértelmű volt tehát, hogy a Yelon.hu oldal megalkotói e felületen adjanak választ a fiataloknak. A Yelon.hu-n és annak okostelefonra letölthető változatában (úgynevezett applikációban) csevegőablak áll rendelkezésre, ahol bárki felteheti a kérdéseit.

A „vonal” másik végén szakértőt talál, a beszélgetés természetesen anonim. Az alkalmazást a telefonjukról is elérhetik a gyerekek, a beszélgetés pedig amikor véget ér, törlődik, tehát attól sem kell tartani, hogy később valaki – például egy kíváncsi szülő – elolvashatja.

– Nincs tabu téma, bármiről szívesen beszélgetnek önkénteseink a fiatalokkal – magyarázza dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője. – Szakértőink között akad huszonéves fiatal, de nyugdíjas korú segítő is. Bárki kérdezheti őket, és akkor is lehet rájuk számítani, ha a fiatal csak beszélgetni szeretne valakivel. Ám konkrét esetekben is segítünk: nemrég egy fiatal lány a terhességi teszt értelmezéséhez kért tanácsot.

A weboldalon a fiatalok bővebben is tájékozódhatnak az őket érdeklő témákról: e cikkeket szakemberek – például orvosok, pszichológusok – írták, s emellett kortársaik szövegeit is olvashatják.

A Yelon.hu-n a felnőttekre is gondoltak. A szülőknek külön oldalt szenteltek, ahol választ kaphatnak a kérdéseikre: mit tegyenek, ha az iskolában bántalmazzák a gyereküket, hogyan tudják egészséges szexualitásra nevelni őket, miként beszéljenek velük a szexualitásról és így tovább. A lényeg, hogy az interaktív felületen mindenki választ kapjon valamennyi kérdésére.

Ezek is érdekelhetnek