'Az a gyanúm, a helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltam' - Jegyzetek a gyalázatos kutyagyilkolásról

Hosszabban akartam elmélkedni a legújabb gyalázatos kutyagyilkolásról, de ahogy egyre többször elolvasom a meglehetősen szűkszavú bírósági tudósítást, az a gyanúm, a helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltam.

Család-otthonSzücs Gábor2017. 02. 07. kedd2017. 02. 07.
'Az a gyanúm, a helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltam' - Jegyzetek a gyalázatos kutyagyilkolásról


Mert a legegyszerűbb volna azt hinni, hogy az ilyesfajta rémtettek elkövetői elmebetegek. De mi van, ha köztünk élő, köztiszteletnek örvendő polgártársunkról szól a történet?

Amúgy is kedvenc fordulatom a tévében, amikor valahol valami rettenetes késelés, kivégzés, felgyújtás, megfojtás, kizsigerelés történik, és állnak a riporter kamerája előtt a helybeliek, hogy tanúsítsák: pedig jó ember volt. Mármint a késelő, kivégző, felgyújtó, megfojtó, kizsigerelő az, aki jó ember volt… Hát ilyen jó embernek vélem az alábbi történet, Somogy megyében élő, 64 éves főszereplőjét.

Az előzményekről keveset tudni.

Az önkormányzat felszólította a férfit: gondoskodjon arról, hogy kutyái ne okozzanak több kárt a szomszédoknak, mert különben bírságot kell fizetnie. Hogy milyen károkról van szó, nem tudhatjuk, a jó embernek volt egy nagyobb, és három néhány hónapos kölyökkutyája. Nyilván a kicsik okozhatták a galibát, mert rájuk mondta ki a halálos ítéletet.

Ezért aztán a jó ember három sírt ásott – akkurátusan, ahogy az egy jó embertől elvárható -, majd szakszerűen hozzálátott a három kiskutya kivégzéséhez.

Az egyik állat nyakára elektromos kábelt tekert, azzal fogta le, majd ásóval agyonverte. A másikat kerékpár-gumibelsővel hurkolta meg – a jó emberek fészerében mindenre található alkalmas eszköz –, majd hozzálátott az agyonveréshez. A harmadik megrémült kisállatnak sikerült elmenekülnie, úgy látszik, ő már tudta, hogy a gazdája mégsem jó ember. A két halott kutya gödörbe került, s ezzel véget is ért volna a történet. Csakhogy errefelé úgy látszik élnek még valóban jó emberek: a szomszédoknak feltűnt, mit csinál a férfi, értesítették a rendőrséget. Azok meg kiásatták a kutyákat, s kiderült: az egyikük még élt, túlélte agyonverését, eltemetését.

A marcali járásbíróság kilenc hónapi letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kutyagyilkost, ám a Kaposvári Törvényszék a büntetés végrehajtását egy évre felfüggesztette. Hogy miért? Íme, az indoklás: „A Kaposvári Törvényszék a büntetés végrehajtásának felfüggesztésére a férfi büntetlen előélete, személyi körülményei, beismerő vallomása, és annak okán látott lehetőséget, hogy nem tudta: az egyik kutya élt, amikor eltemette.”

Vagyis a recept a következő: verj agyon három kutyát, temesd el őket, és ha büntetlen előéletű vagy, beismered, amit tettél, és sajnálkozol, hogy az agyonverés nem sikerült tökéletesen, akkor szabad vagy. Ja, és fontos: személyi körülményeidből derüljön ki, jó ember volnál…

Ezek is érdekelhetnek