Óvatosan a sminkkel! Hétszeres orosz bajnok hozza lendületbe a mieinket

AMIÓTA a hétszeres orosz bajnok, Natalia Taraszova átvette a magyar szinkronúszó-válogatott irányítását, új lendületet vett itthon a sportág. S nemcsak az olimpián, a világbajnokságokon való helytállás fontos, hanem az utánpótlásprogram is: egyre több család dönt úgy, hogy a leánygyermeknek medencében a helye.

Család-otthonSzabó Zoltán Attila2017. 02. 09. csütörtök2017. 02. 09.

Kép: Szinkronúszó válogatott edzése a tüskecsarnok uszodájában 2016.11.10 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Óvatosan a sminkkel! Hétszeres orosz bajnok hozza lendületbe a mieinket
Szinkronúszó válogatott edzése a tüskecsarnok uszodájában 2016.11.10 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Gyönyörűséges hölgykoszorú ült körben az étteremben, ahol a hazai szinkronúszók színe-java ünnepelte a tavalyi sikeres esztendőt. Ámde a mosolygós gráciák egyike sem kóstolt bele a díszes bútorzaton sorakozó süteményekbe, hiszen a kapitány kemény tréningjeit úgy nem lehet teljesíteni, ha valaki néhány órával korábban még nassolt. A fegyelem, a céltudatosság, a csapategység az ünnepi ceremónián is érzékelhető volt. Kézdi Fanni elárulta: hetente hatszor 4-5 órában edzenek. Ha pedig edzőtáborba utaznak, a napi penzum 10 órát tesz ki.

Nagyok az elvárások, a szövetségi kapitány maximalista, nála egyszerűen nem létezik „üres járat”. Natalia Taraszova világlátott szakember, tekintélyes eredménylajstrommal.

– Moszkvában születtem, már kicsi koromban otthon éreztem magam az uszodában – mesélte.

Első országos bajnoki címét 13 évesen szerezte. Hétszeres orosz bajnok, de mivel a tengerentúlon tanult, az Egyesült Államok bajnokságán is elindult, s ha már ott járt, háromszor nyert. A négyszeres Európa-bajnok Budapesten is otthon érzi magát. – Vonzó a magyar kultúra, szép az ország, jól érzem itt magam – vallja.

A szinkronúszásról 1891-ben készültek az első feljegyzések. A sportág népszerűvé válásáért az ausztrál Anette Kellerman tett sokat, miután 1907-ben, New Yorkban bemutatott vízi balettjével szinte megbabonázta a közönséget. Hivatalos olimpiai sportággá az 1984-es Los Angeles-i játékokon vált a szinkronúszás. Alapfelszerelés a fürdőruha, az úszósapka, az úszószemüveg és a speciális orrcsipesz.

A kűrök bemutatásánál a szinkronúszók díszes fürdőruhát és erős sminket használnak. A kűrdresszt a kontyra rögzített fejdísz egészíti ki, ami harmonizál a fürdőruha szín- és mintavilágával. A fejdísz megfelelő rögzítése külön művészet: a tincsekből kontyot készítenek, a hajat alaposan letűzik és bekenik étkezési zselatinnal, mert az nem oldódik a hideg vízben. Az erős smink célja kiemelni a versenyző szemét, arcvonásait, mert a bírók a gyakorlat közben a gesztusokat is igyekeznek megfejteni, értelmezni. Viszont a smink nem lehet túlzó, hiszen az elegancia és a visszafogottság nemcsak a medenceparton elvárás. Pillanatnyilag 23 egyesület működik és 1000 igazolt versenyzőt tartanak számon.

A Magyar Szinkronúszó Szövetség évente 90 millió forintból gazdálkodik, azt tehát nem állíthatjuk, hogy a sportágat felveti a pénz. Az sem véletlen, hogy olyan edzőt választottak, mint Natalia: amellett, hogy Oroszországban és az Egyesült Államokban is versenyzett, Svájcban is edzősködött, és emberi tulajdonságai is megsüvegelendőek. Az alpesi országban egyébként hasonló utat jártak be, mint amin mi elindultunk. A svájci modellnek – szemben például az osztrákok elképzelésével, akik nem kis vihart kavarva, zseniális görög hármas ikreket honosítottak, nem törődve avval, hogy mit szólnak ehhez a fiataljaik – a tehetségek kinevelése a lényege.

A helvétek családias hangulatban készülnek az idei vizes vb-re – miként a mi szinkronúszó lányaink is.

 

Ezek is érdekelhetnek