Porckorongsérv - Isiász - Piriformisz - Hol fáj, mesélj

porckorongsérv - isiász - piriformisz - HOL FÁJ, MESÉLJ - Kisugárzó fájdalom a derékba, combba, térdbe, lábszárba, bokába, lábujjakba – e tünetek a három leggyakoribb mozgásszervi panasz: a porckorongsérv, az isiász és a piriformisz szindróma közös kísérői. Ezért pontosan csak képalkotó vizsgálat – röntgen és MR – után tudja az orvos megmondani, mitől is szenved a páciens.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 02. 15. szerda2017. 02. 15.
Porckorongsérv - Isiász - Piriformisz - Hol fáj, mesélj


E három betegség testvázunk más-más pontjain alakul ki.

A porckorongsérv az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont között keletkezik tartáshiba, mozgásszegény életmód, gyenge mély hát- és hasizmok miatt.

Isiászról akkor beszélhetünk, ha a kb. 1-2 cm-nyi szélességű ülőideg – amely a csípő-fartájon lép ki a medencéből és a combokig ér – begyullad a túl sok üléstől, sportsérülés miatti ütéstől, nyomástól, vagy valamely betegség következményeként.

A piriformisz szindróma a körte képű-alakú izom gyulladását jelenti. Ez az izmunk a keresztcsonttól húzódik a combcsonton lévő nagytomporig, mélyen a farizom alatt – magyarázza dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd és gerincgyógyász szakorvos.

Mivel nehezen felismerhető betegségekről van szó, a panaszokkal tanácsos minél előbb szakorvoshoz menni. Mindhárom kórnál segíthetnek a konzervatív gyógymódok, s csak súlyos esetben kell sebészkés alá feküdni.
 

Ezek is érdekelhetnek