Tartsátok a fejét! Drágább a hajvágás, ha bömböl a gyerek

Tartsátok a fejét, nehogy megszúrjam az arcát! – próbálta túlkiabálni Erika a torkaszakadtából üvöltő Bencét. Akkor már hárman fogtuk le a négyéves gyereket, de az ollóval szembeni ellenállása erősebb volt nálunk. Semmi másra nem vágytam, mint hogy a már sokat látott fodrász megszabadítsa a fiamat az orrát csiklandozó frufrujától, mivel arról már régen lemondtam, hogy a hátát verdeső tincseket bárki is megkurtítsa a fején.

Család-otthonBiczó Henriett2017. 02. 02. csütörtök2017. 02. 02.

Kép: A little boy at the barber's, not entirely enjoying a haircut -- it is clearly his first experience of this ordeal! His mother watches and tries to console him., Image: 295460681, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mary Evans Picture Librar, Fotó: Profimedia

Little boy at the barber's, London
A little boy at the barber's, not entirely enjoying a haircut -- it is clearly his first experience of this ordeal! His mother watches and tries to console him., Image: 295460681, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mary Evans Picture Librar
Fotó: Profimedia


Eleinte házilag próbálkoztunk a hajvágással: összefogtam a gyerek homlokánál a frufrut, és egy nyisszantással megszabadítottam szőke fürtjeitől. Máig megfejthetetlen, hogy az olló csattogása vagy a hajveszteség okozta trauma váltotta-e ki belőle, hogy sikoltozva üvöltsön és megállíthatatlanul rúgkapáljon.

Hiába vetettük be a „Hogyan neveljünk gyereket?” című kötet hajvágással kapcsolatos fejezeteinek jó tanácsait, egyik sem vált be. Amikor kis családunk már nem bírta a fodrászolással járó idegi megpróbáltatásokat, szakemberhez fordultunk.

Hallottuk, Erika a szakmájának kiváló mestere, a gyomron rúgásokat is mosolyogva tűri. És valóban. Míg Bence hajának megkurtítása közben súlyos izzadságcseppek jelentek meg a homlokán, távozásunkkor mégis így búcsúzott: nagyon ügyes voltál, remélem, hamarosan találkozunk!

Ez az öt évvel ezelőtti történet arról jutott az eszembe, hogy Ausztráliában egy fodrász hatalmas táblát függesztett az ajtajára, ezzel a felirattal: Tíz dollárral többet kell fizetni, ha a gyerek sír hajvágás közben!
 

Felháborodott szülők rögtön ellenállási mozgalmat indítottak, Facebook-csoportot hoztak létre ellene. Azt persze elismerik, hogy a fodrászoknak sem lehet leányálom bömbölő, rúgkapáló gyerekek haját vágni, de úgy vélik, inkább mással kellene foglalkoznia, akinek nincs türelme a gyerekekhez. Az ausztrál mester mindenesetre bátor ember: a jelek szerint a jövőjét és egzisztenciáját kockáztatja. Mennyivel egyszerűbb lenne türelemmel kivárni, hogy felnőjön a gyerkőc…

Ezek is érdekelhetnek