Étvágygerjesztő tavaszi receptek

Ajánlataink a Vidék Ízéből, a Szabad Föld receptmagazinjából.

Család-otthonVidék íze2017. 03. 30. csütörtök2017. 03. 30.
Étvágygerjesztő tavaszi receptek


Joghurtos sültcékla-leves almával és zellerrel 

Hozzávalók:
- 60 dkg cékla - fél dl olívaolaj - 3 szál angol zeller
- 3 savanykás alma - 1 citrom - só
- kicsi méz vagy cukor - 1 kis pohár joghurt (vagy víz)
Megmossuk a céklagumókat, egyesével alufóliába csomagoljuk, és 180-200 fokos sütőben puhára sütjük. Közben egy fazékban az olívaolajon roppanósra pároljuk a felkarikázott zellert meg a cikkekre vágott almát.
Egymaréknyit kiveszünk belőle a tálaláshoz, félrerakjuk. A fazékban maradt alapanyagokhoz hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott céklát, felöntjük egy liter vízzel, és felforraljuk. Közben ízesítjük reszelt citromhéjjal, frissen facsart citromlével, sóval, esetleg pici mézzel vagy cukorral.
Ha felforrt, botmixerrel krémesítjük, végül hozzákeverjük a joghurtot. A félretett, megpárolt almát és zellert adjuk hozzá betétként.


Krumplis palacsinta

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt - 30 dkg áttört főtt burgonya (vagy maradék burgonyapüré)
- 3 tojás - 1 csipet sütőpor - só - bors
- tej - olaj a sütéshez - 20 dkg reszelt sajt - 2 dl tejföl
Ha nincs maradék főtt burgonyánk, akkor körülbelül 40 dkg krumplit meghámozunk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, még forrón áttörjük, majd hagyjuk kihűlni. Egy keverőtálban összekeverjük a három tojást egy csipet sóval, őrölt fekete borssal fűszerezzük. Csomómentesre eloszlatjuk benne a sütőporral elkevert lisztet, majd hozzáadjuk a burgonyapürét is. Annyi vízzel és tejjel hígítjuk, hogy sűrű palacsintatészta állaga legyen. A szokásos módon vastag palacsintákat sütünk belőle. Mindegyiket megkenjük gazdagon tejföllel, megszórjuk reszelt  sajttal, és kis tornyot építünk belőlük. Tálalásnál cikkekre vágjuk.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek