Madáretetéstől hajtépésig

Szokásaink meghatározzák életünket – figyelmeztetnek a lélekgyógyászok.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 03. 14. kedd2017. 03. 14.
Madáretetéstől hajtépésig

Nem mindegy, milyen ismétlődő cselekvéssel töltjük meg üres óráinkat. Akadnak köztük, amelyekkel megalapozhatjuk az egészségünket, míg mások lelki problémákról árulkodnak.

ÖNKÁROSÍTÓ:

- A haj, netán szempilla kényszeres tépdesése leginkább a serdülő lányokra jellemző. Forrása lehet a felgyülemlő feszültség, a bűntudat vagy a szégyen, ám ha olyan kóros, hogy szinte kopaszsághoz vezet, szakember segítségét kell kérni.

- A körömrágás oka az elfojtott agresszió lehet, egyesek szerint ősi fegyverüket, a körmüket semlegesítik így e szokás rabjai. Akkor rágcsálnak, ha inkább belemélyesztenék a körmüket az ellenségbe, de mivel nem tehetik, csak maguknak ártanak.

- A fogcsikorgatásról sokan nem is tudnak, hiszen álmukban művelik, gyakran csak a letört, fájó fog emlékeztet rá. Többnyire lelki okokra vezethető vissza, így a nehezen döntő, stresszel, szorongással kínlódó emberekre jellemző.


EGÉSZSÉGES:

- A kocogás, futás is szokássá válhat, s aki rákap, megőrzi a kondícióját, levezeti a napi feszültségét. Futás közben örömhormonok szabadulnak fel, gondoskodva arról, hogy újra legyen kedvünk nekivágni a távnak.

- Jól teszi, aki rendszeresen eteti a cinkéket, rigókat. A madarak látványa csökkenti a stresszt, és minél több szárnyast nézeget valaki, a hatás annál kedvezőbb. Mindegy, hogy csivitelő, színes madárkákat vagy netán varjakat nézegetünk, megnyugszunk tőle.

- A természet közelsége is hatékonyan űzi el a stresszt. Akár órákat szánhatunk rá, hogy az erdőben zöldellő fákat bámuljunk, netán csobogó patakot hallgassunk. Akad, aki esküszik rá: a fák ölelgetése segíti hozzá a feltöltődéshez.


KÓROSSÁ VÁLHAT:

- A gyűjtőszenvedély remek hobbi: aki olyan szerencsés, hogy műkincsekre költ és szép tárgyakkal veszi körül magát, azzal használ a lelkének. Kóros azonban, ha valaki kényszeresen mindent eltesz. Aki semmit nem dob ki, az a múltján sem lép túl, képtelen azt elengedni. Akad, aki a szegénységtől és az éhségtől retteg, ezért tárgyakat és ételt halmoz fel.

- Kutyát, macskát tartani áldásos hatású. Megelőzi a depressziót, csökkenti a szívpanaszok rizikóját, gyermekeknél mérsékli a szorongást. Ám főleg a magányos hölgyek hajlamosak az állattartást túlhajtani: aki 30 macskával él egy lakásban, az kínozza az állatokat, és maga is segítségre szorul.

Ezek is érdekelhetnek