Mozogni muszáj!

A térdfájdalom gyakori panasz az idősek, sőt a fiatalok körében is, akik nem is gondolnak rá, hogy porckopás állhat a baj hátterében.

Család-otthonMunkatársunktól2017. 03. 16. csütörtök2017. 03. 16.
Mozogni muszáj!

Míg az idősebbeknél inkább a kor előrehaladtával jelentkezik az artrózis – amikor a porcképződés és -leépülés normál egyensúlya felborul, s emiatt a porcréteg folyamatosan elvékonyodik –, a fiatalabbaknál főként a sportolás miatti megerőltetés, esetleg sérülések okozzák a gondot. A rendszeres mozgásról akkor sem szabad lemondani, ha valakit a porckopás miatti fájdalom kínoz, de hasznos olyan sportágat választania, amellyel kevésbé megterhelő átmozgatni az ízületeket és erősíteni az izmokat. Ilyen például az úszás és a kerékpározás – ám a futás, a labdajátékok, a síelés, a snowboardozás kerülendő. Edzés előtt melegítsünk be és törekedjünk a fokozatos terhelésre. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű (2-3 liter) folyadékot, hagyjunk elegendő időt a nyújtásra, regenerálódásra.

A fájdalom általában már a betegség korai stádiumában fellép, de az ízületek elhasználódása lassú folyamat. Ám ha egyszer elkezdődik és nem orvosolják a bajt, az állapot súlyosbodik, s a szalagok, inak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek. A komolyabb tünetek inkább 50 éves kor után jelentkeznek.

Ezért fontos már a korai stádiumban elkezdeni a terápiát, ezt a célt szolgálják egyes ízületvédő étrend-kiegészítők is. Egyik leghatékonyabb összetevőjük a cápaporc, ami a jótékony hatóanyagok valóságos kincsesbányája. Nagy mennyiségben tartalmazza a porcokat felépítő kondroitin-szulfátot, amit az ízületek kenőanyagának, természetes gyulladáscsökkentőnek is tartanak, míg a glükozamin-szulfát a porcok megfelelő működését, fájdalommentes mozgását segíti. A cápaporc hatását kiegészíti és erősíti a hialuronsav, amely táplálja a porcszövetet és sűríti az ízületi folyadékot, valamint a kollagén, ami egyszerre tölt be szilárdító és összetartó szerepet. A C-vitamin a kollagénképződés elősegítésén keresztül a porcok, csontok, erek és a bőr egészségének megőrzéséhez is nagyban hozzájárul, s a mangán és a réz is nélkülözhetetlen a kötőszövet-képződéshez és az egészséges csontozat megőrzéséhez. Az MSM (metil-szulfonil metán) kénvegyület pedig fontos természetes tápanyag, amely az ízületi és izomfájdalmak, -görcsök kezelésében segít. A tejben és a tejtermékekben ugyanúgy előfordul, mint a húsban, a tojásban, a friss zöldségekben.

Ízületi panaszainkkal érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. Ne várjunk arra, hogy a gond maguktól megszűnik: a kezeletlen betegség csak súlyosbodhat, további komoly fájdalmakat okozva.

Ezek is érdekelhetnek