Séta a serpával - Akár luxusprostival, akár Kossuth-díjas színésznővel sétál, leveszi róla a terhét

Nem a Himaláján jártunk, nagyvárosi serpával találkoztunk. Haas György több évtizedes, sokrétű segítő munka után kitalálta a sétálós terápia módszerét. A saját út ez esetben számokban is mérhető: a számláló éppen nyolcmillió lépést mutat.

Család-otthonLengyel Gabriella2017. 03. 13. hétfő2017. 03. 13.

Kép: Haas György pszichológus, sétáló coach 2017.02.03 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Séta a serpával - Akár luxusprostival, akár Kossuth-díjas színésznővel sétál, leveszi róla a terhét
Haas György pszichológus, sétáló coach 2017.02.03 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

– Korábban is gyakran előfordult, hogy valakivel séta közben beszéltük meg a gondjait. Aztán 2013 nyarán megszületett az ötlet, mi volna, ha az lenne a mesterségem mottója: „Sétálj velem”? Ekkortól vált foglalkozásommá a sétáló coaching – kezd bele a történetbe Haas György életviteli tanácsadó.

Könnyű belátni, hogy egészen más helyzet valakivel békésen bandukolni, mint az asztalnál szemben ülve beszélgetni. Az útvonal szabadon választott, így a sétálós terápia alkalmával többször is bejárta a Margitszigetet, a Városligetet, a Kopaszi- gátat, de sétált már a Jánoshegyen, a Normafánál, volt, hogy az állatkertbe invitálták, sőt akadt, aki a Farkasréti temetőben akart vele találkozni.

A három óra alatt, miközben egymás mellett lépdelünk, mintha egy életnovellát hangoskönyvben, interaktívan hallgatnék. Időnként megállunk, letelepedünk a padra, beülünk egy kávéra. – A környezet is számos ingert ad, jelzéseket vehetünk észre, ezek elgondolkoztatnak, majd továbbvisznek – avat be szakértőnk.

– Olyasmik is az eszünkbe villanhatnak útközben, melyek a logikánk szűrőjén eddig nem jutottak át. A cél éppen ez, hogy új nézőpontból gyalogoljuk körbe az életünket – fejti ki. Ahány ember, annyiféle séta, nincs előre megszabott forgatókönyv. A sétálós terapeuta több évtizedes gyakorlatára támaszkodva láthatatlan szerszámosládájában magával hordja a tudást és a tapasztalatot. Tudja, hol kell megállni és kérdezni, mikor hallgatni és várni.

Kik a sétálótársak? Zömében nők. A luxusprostitól a Kossuth-díjas színésznőig a társadalom minden rétegéből jelentkeztek már. Nagy átlagban harmincasok-negyvenesek. Problémáik többsége örök, ugyanaz foglalkoztatja és gyötri az embereket generációról generációra.

– Mostanában pörög körülöttünk minden, a technológia fejlődése beleszól az életünkbe, például a szakítás vagy válás ténye már aznap megjelenhet a közösségi oldalakon. Nagyon nehezen és eltérő ritmusban alkalmazkodunk a változásokhoz, ami pedig rányomja a bélyegét a párkapcsolatokra. Ez már az állandó újratervezés világa – világít rá a helyzet furcsaságára a tanácsadó. Sétával is messzire lehet jutni.

A végén a legtöbben azt érzik: megkönnyebbültek attól, hogy meghallgatták és meghallották őket. A serpa levett a terhekből.
– Vezettem mentálhigiénés munkacsoportot, alapítottam iskolát, kiadókat és lapokat, szüléseket kísértem. Most úgy érzem, végre én is megtaláltam az utamat, s innen már nem tágítok – összegez Haas György.

Ezek is érdekelhetnek