Horgászok a pácban - A hobbik között miért éppen ez a legelviselhetetlenebb?

ROSSZ HÍR A KÖLTŐKNEK: a versírás ma már nem számít vonzónak. Bajban vannak a horgászok és vadászok is, viszont jó hír a párkeresőknek, hogy a főzés vonzó – miként a zuhany alatt éneklés, a rúdtánc és a motorozás is. Persze más kell a nőknek, mint a férfiaknak, ám az elgondolkoztató, hogy minden ötödik nő már szakított azért, mert nem tudta elviselni a párja hobbiját.

Család-otthonF. Tóth Benedek2017. 04. 09. vasárnap2017. 04. 09.

Kép: Belgian Catherine Bloemen, 86, sits among more than 20,000 stuffed and plastic toys, she is collecting for more than 65 years, in her house in Brussels, Belgium March 21, 2017. REUTERS/Yves Herman TPX IMAGES OF THE DAY - RTX31ZDK, Fotó: © Yves Herman / Reuters

Belgian Catherine Bloemen, 86, sits among more than 20,000 stuffed and plastic toys, she is collecting for more than 65 years, in her house in Brussels
Belgian Catherine Bloemen, 86, sits among more than 20,000 stuffed and plastic toys, she is collecting for more than 65 years, in her house in Brussels, Belgium March 21, 2017. REUTERS/Yves Herman TPX IMAGES OF THE DAY - RTX31ZDK
Fotó: © Yves Herman / Reuters


Érdekes kérdés, vajon otthagyná-e a párját, vagy szóba se állna olyannal, aki az idejének jelentős részét horgászással vagy vadászással tölti: Magyarország egyik társkereső oldala, a Csajok és Pasik felmérése szerint ez bizony előfordul. László Gergő, a portál ügyvezetője elmondta: a több mint 400 ezer regisztrált tagot számláló társkereső kutatásából kiderült, hogy a férfiak szerint kifejezetten szexi, ha egy nő énekel a zuhany alatt, süt-főz, esetleg rúdon táncol; a nők viszont a férfiak főzési és sütési tudományát díjazzák a leginkább.

A hobbikat kutató kérdések szerint kevéssé népszerű szabadidős elfoglaltságnak számít az extrém állattartás, a túlzott testgyúrás, s a nők számára fontos, ha egy férfi motorozik vagy küzdősportot űz.

Hasznos tudás, hogy a gyengébbik nem ma már nem dől be a „jöjjön, drága, megmutatom a bélyeggyűjteményemet” invitálásnak, és taszító időtöltésnek tartja a vásárlásmániát, a sorozatnézést, a sok bulizást is.

Ám a legelviselhetetlenebb hobbi a horgászat – miközben nagyon sok férfi még ma is olyan bemutatkozó képet tesz fel magáról, amin óriási halakkal pózol. S hogy miért éppen a horgászat? Dr. Fehér Gabriella pszichológus szerint ennek oka lehet, hogy míg a férfiak régen a családfenntartás miatt halásztak és vadásztak, manapság inkább az elvonulás okán teszik. Ezek olyan hobbik, amikben a nők nem nagyon tudnak részt venni, vagyis kirekesztettnek érzik magukat. A hölgyek a szabadidejükben sokkal inkább vágynak társaságra, olyanokkal találkozni, akikkel kibeszélhetik magukat. Amúgy is rájuk kevésbé jellemző a hobbi, de ez életkorok szerint változhat. A női hobbik (kötés, horgolás, főzés, kertészkedés) tartalma többnyire a hasznosság, a praktikusság.

Talán mindez magyarázatot adhat arra, ami a Csajok és Pasik társkereső kutatásából kiolvasható: minden ötödik nő szakított már azért, mert nem tudta elviselni a párja hobbiját. László Gergő szerint a társkeresésben fontos ismeret lehet a partner kedvenc szabadidős elfoglaltsága, mert a férfi és nő elgondolkozik azon, vajon hozzáillő-e az olyan ember, aki olyankor süt-főz, fut, horgászik, jár moziba, hallgat zenét, kirándul, jár koncertre, zenél együttesben, gyűjt szenvedélyesen vagy éppen olvas óraszám.

Szerencsések azok a párok, akiknek közös a hobbijuk. Eközben pedig kifejezetten rémisztően hat, ha valakinek még hobbija sincs: dr. Fehér Gabriella szerint róla azt gondolhatják, hogy unalmas, sótlan ember.

Ám akadnak hobbik, amelyek kifejezetten problémásak: a gyűjtőszenvedély bizonyos ponton túl kórossá is válhat, miközben a gyűjtőnek nincs is betegségtudta.

E szenvedély azonkívül, hogy helyigényes (elveszi az életteret attól is, aki nem gyűjt semmit), jelentős anyagi kiadással járhat – arról nem is szólva, hogy sokszor takarítani sem lehet az összehordott tárgyakról, ami pedig egészségügyi gondokhoz vezethet.

A pszichológus szerint mindez a házaspároknál nem annyira jellemző, de tény: meglehet, hogy a szenvedélyes gyűjtő éppen ezért nem talál társra.

Ezek is érdekelhetnek