Lángosparti Katymáron - Óriási lehetőség a Biztos Kezdet Gyerekház, a szülők a szomszédos falvakból is jönnek

BIZTOS KEZDET, ha minden gyermek egyenlő eséllyel indul az óvodába. Ahol nincs bölcsőde, a szülőknek óriási lehetőség a felzárkóztatást segítő gyerekház. Katymáron meggyőződtünk erről.

Család-otthonBorzák Tibor2017. 04. 19. szerda2017. 04. 19.

Kép: Katymár, 2017. március 07. Közösségi bölcsöde Katymáron. Fotó: Ujvári Sándor

Lángosparti Katymáron - Óriási lehetőség a Biztos Kezdet Gyerekház, a szülők a szomszédos falvakból is jönnek
Katymár, 2017. március 07. Közösségi bölcsöde Katymáron. Fotó: Ujvári Sándor

Olajillat járja át a folyosót. A gyerekház dolgozói az anyukákkal együtt lángost sütnek, ma ezt adják a tea mellé tízóraira. Messziről érkezvén bennünket is megvendégelnek: régen ettünk ilyen finomat.

Katymáron járunk, az ország déli határán lévő zsákfaluban. Több nemzetiség él itt békében egymás mellett: németek, horvátok, magyarok, és újabban romák. Jó érzés megtapasztalni, hogy a nagyvárosoktól távol eső településekre nemcsak a pusztulás jellemző, hanem a fejlődés is. Ehhez persze tettre kész helybeliek kellenek, mint amilyenek a katymáriak is. Az önkormányzat legelső(!) uniós pályázata révén alakították ki a Biztos Kezdet Gyerekházat, amelyet európai viszonylatban is a legsikeresebbek között tartanak számon.

– Megválasztásom után, 2006-ban a szociális földprogram megvalósítása és a gyerekház létesítésének lehetősége tűnt reálisnak – mondja Pál Endre, a falu első embere. – Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor a Biztos Kezdet-pályázat beadása előtt két nappal megjelent az irodámban Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató. Biztatott, hogy volna esély a könyvtárfelújításra, amennyiben találnánk hozzá megfelelő épületet. Mivel a gyerekházat a régi napközi egyik szárnyába terveztük, az üresen maradó részt felajánlottuk a bibliotékának. Fordítva azonban jobbnak látszott az elhelyezés, nekem pedig lényegében egy nap alatt át kellett dolgoznom a teljes pályázatot. De megérte: 2009-ben megnyitott a gyerekház, és 2010-ben ide költözött a könyvtár is.

A gyerekház az óvodát megelőző komplex kora gyerekkori szolgáltatás. Nemcsak helyiek, hanem például a nagyinál nyaraló gyerkőcök is betérhetnek ide, de a szomszéd faluból érkezőket sem küldik haza. A lényeg abban áll, hogy a szülők is velük legyenek (legtöbbször az anyukák), de az óvodába szoktatás előtt rövid időre egyedül is ott maradhatnak a kicsik. Az intézmény munkatársai a családsegítővel, a gyermekjóléti szolgálattal, a védőnővel szoros együttműködésben végzik a korai képességgondozást és az ehhez kapcsolódó speciális szolgáltatásokat. A szülők számára rendszeresek a tájékoztató és szakmai jellegű előadások, segítik a munkavállalásukat, használhatják a számítógépet és az internetet.

Reggel nyolctól déli egyig tölthetik benn az időt, az ebédről és a délutáni elfoglaltságról családi körben kell gondoskodniuk.

– Tehát 2005-től először a Biztos Kezdet modellkísérleti programjában klubként vettünk részt, majd 2009-től a hátrányos kistérségek szolgáltatáshiányos településeinek meghirdetett uniós pályázaton elnyert 39 millió forintból alakítottuk ki a gyerekházat, amit ebből a pénzből 2012. február végéig tudtunk fenntartani – egészíti ki a polgármester szavait Göcseiné Vujkov Anikó intézményvezető. – Szerencsére ezután sem kellett bezárnunk, mivel az önkormányzat évente benyújtott pályázata alapján állami forráshoz jutottunk. Jelenleg költségvetési támogatásból finanszírozzuk a működését.

Az édesanyák – köztük Harmat Orsolya és Horváth Ágnes – örülnek a lehetőségnek: nincsenek otthon a négy fal közé zárva, kicserélhetik egymással a tapasztalataikat, szakemberektől kérhetnek tanácsokat.

Mészáros Karolina annak idején a pályázatírásban is részt vett, akkor úgy tartotta: nemhogy örülnének az anyukák, hogy a csemetéikkel hároméves korukig otthon lehetnek.
Ma viszont Madarasról autózik ide a kisfiával, annyira megkedvelte a közösséget.

A katymári Fogl Anikó már a második gyerekével jön, a két szülés közben dolgozni is vissza tudott menni. Családja a napirendet a gyerekházhoz igazítja. Ők már tudják: biztos kezdet után biztos a folytatás.
 

Ezek is érdekelhetnek