Szerencse, hogy a tanár idejében megkapta a búcsúlevelet - Sok szülő nem is tudja, mi az a Kék Bálna

Érzelmek koldusai - A Kék Bálna hallatán sokan ma már nem az óceánokban lubickoló emlősre, hanem egy internetes játékra gondolnak. Bár egyesek megkérdőjelezik a fiatalokat öngyilkosságra buzdító csoport létezését, de vigyázat: ha nem figyelünk oda, az internet bekebelezheti gyermekeinket!

Család-otthonBiczó Henriett2017. 04. 26. szerda2017. 04. 26.
Szerencse, hogy a tanár idejében megkapta a búcsúlevelet - Sok szülő nem is tudja, mi az a Kék Bálna


– Szerencse, hogy a tanár idejében megkapta a búcsúlevelet, rögtön elkezdték keresni a két lányt. A vécében találtak rájuk, körzővel szurkálták a csuklójukat. Egyikük rendszeresen a számítógépen lóg, érzelmileg eléggé elhanyagolt. A másik lányt egyedül neveli az édesanyja, tisztességesen, de nagyon sokat dolgozik, kevés idejük jut egymásra. Érthetetlen, hogy ötödik osztályos gyerekeket beszippanthatja ez az őrület. Rendkívüli szülői értekezleteket tartottak az iskolában, hiszen a legtöbben azt sem tudtuk, mi az a Kék Bálna – meséli Krisztina, akinek a fia az említett lányok osztálytársa. Valószínűleg más szülők sem ismerik, mi az a Kék Bálna. Ha hallottak is róla, legfeljebb legyintettek, hogy valami újabb bolondéria.

A Kék Bálna internetes kihívás, Oroszországból indult. Résztvevői 50 pontos feladatlistát kapnak, amit 50 nap alatt kell teljesíteniük, és a végrehajtást fotóval vagy videóval kell bizonyítaniuk. A „mentor” eleinte csak kisebb feladatokat kér az áldozattól, például, hogy lopjon el valamit a boltból, másszon fel magas épületek tetejére, keljen föl éjszaka és nézzen horrorfilmeket. Folyamatos dicséret és biztatás után jön az utolsó felhívás: legyél öngyilkos! Az első pillanatban könnyű azt mondani, ki az a „hülye”, aki hajlandó megtenni, ám akad olyan tinédzser, aki némi figyelemért és elismerésért szinte mindenre képes.

A magyar rendőrségre eddig nem érkezett bejelentés a fiatalokat öngyilkosságra buzdító Kék Bálna csoportról, és cikkek jelennek meg arról, hogy mindez csak humbug, egyszerű pánikkeltés.

– Azt senki sem vitatja, hogy az internetnek óriási a befolyásoló ereje. Olyan ez, mintha kinyitnánk egy bárszekrényt, és a kamasz gyerekünk azt és annyit ihatna, amit csak akar. Ha a tinik kontroll nélkül maradnak a bárszekrény előtt, abból végzetes tragédia is lehet. De ha mellettük állunk, s elmondjuk, hogy melyik ital fogyasztása milyen következménnyel járhat, akkor valószínűleg a későbbiekben sem lesz probléma – vélekedik Detre Annamária pszichológus. Szerinte a fő kérdés az, miért befolyásolhatóak a gyerekek az interneten, miért vannak kiéhezve az elismerésre, szeretetre. – Unos-untalan halljuk, hogy a szülők nagy része csak rohan, nincs idejük sem egymásra, sem a gyerekeikre. Sajnos ezeknek a mondatoknak nincs sok foganatja, egyik fülünkön be, a másikon ki. Pedig ha nem marad időnk a gyerekre, akkor lehetőségünk sincs a bizalmi és tartalmas beszélgetésekre.

Ha pedig nincs bizalom, akkor semmit nem tudunk meg a gondolatairól, problémáiról, vágyairól. És persze arról sem, hogy mit csinál a szabadidejében, milyen oldalakat nézeget a neten. Járt hozzám egy tini lány, az édesanyja hozta el, s elpanaszolta, hogy a gyerek sokat időzik a barátnőjével, gondok vannak a tanulásával.

Kiderült, hogy nem a barátnőjével, hanem idegen férfiakkal találkozgatott, akiket a világhálón ismert meg. Abban a tévhitben élt, hogy ők majd jobban megértik, mint a saját családja. Stabil érzelmi háttér nélkül a gyerekek könnyen befolyásolhatók, és ha valaki „megkaparintja” őket, akármire kaphatóak – mondja a szakember.

A Kék Bálna hatására a szülők ellenmozgalmat indítottak Zöld Elefánt címen. Így foglalták össze jó tanácsaikat a fiataloknak: olvass és nézz meséket, mosolyogj az utcán másokra, hallgass vidám zenéket, segíts a szüleidnek, kérj bocsánatot, s hasonlók. – Ezzel az a probléma, hogy csak a gyerekek felé születnek elvárások, amiből az következik: ha nem tudnak eszerint működni, akkor ők a hibásak – állítja Detre Annamária.

– A szülőnek mintát és megfelelő értékrendet kell mutatnia a gyerekének, s akkor majd magától leviszi a szemetet és bocsánatot kér, ha kell. Ameddig ez nincs így, addig ne csodálkozzunk azon, hogy bármi megtörténhet. Mert a szülőé a felelősség!
 

Ezek is érdekelhetnek