A szív húz haza, nem az ész - Miért készül visszatérni az egyik, és miért nem jön haza a másik?

TÍZEZER MAGYAR egyetemista tanul külföldön. Mi lesz velük, ha lediplomáznak? Nagy szükség volna rájuk itthon, de hogyan lehetne hazacsalogatni őket?

Család-otthonBiczó Henriett2017. 05. 11. csütörtök2017. 05. 11.

Kép: First-semester medicine and dentistry students attend a lecture on joints and muscles by Professor Heike Kielstein, head of anatomy and cell biology, in a lecture hall of the medical faculty at the Martin Luther University of Halle-Wittenberg, Germany, 01 December 2015. There are currently 2254 students at the medical faculty, studying medicine, dentistry and health and nursing studies. This winter semester's 285 new students also include 20 students who are taking part in a supplementary course in general medicine. Since 2011, this course has been offered to 20 new students, to counter the lack of general practitioners. Photo: WALTRAUD GRUBITZSCH/dpa, Fotó: WALTRAUD GRUBITZSCH

Students at the Medical Faculty of Martin Luther University
First-semester medicine and dentistry students attend a lecture on joints and muscles by Professor Heike Kielstein, head of anatomy and cell biology, in a lecture hall of the medical faculty at the Martin Luther University of Halle-Wittenberg, Germany, 01 December 2015. There are currently 2254 students at the medical faculty, studying medicine, dentistry and health and nursing studies. This winter semester's 285 new students also include 20 students who are taking part in a supplementary course in general medicine. Since 2011, this course has been offered to 20 new students, to counter the lack of general practitioners. Photo: WALTRAUD GRUBITZSCH/dpa
Fotó: WALTRAUD GRUBITZSCH

A fő kérdés: mi szól a külföldi továbbtanulás mellett, s miért nem elégednek meg a hazai felsőoktatással az érintett fiatalok?

Az Engame Akadémia 500 diákot megszólaltató felmérése szerint 42 százalékuk az oktatás magasabb színvonala miatt döntött a költözés mellett, s úgy látják, hogy kint jobb munkalehetőségek várnak rájuk. „Külföldön rengeteg pénzt és erőforrást fektetnek az oktatásba. Itthon poroszos, kint gyakorlatias az iskola. Ott olyan tanárok tanítanak, akik tekintélyek a szakmában, és gyakorlati tudással is rendelkeznek” – íme, néhány mondat a megkérdezett diákok érvei közül. Az biztos, hogy egyharmaduk egyáltalán nem szeretne hazajönni, amiben a politikai közhangulat és a társadalmi környezet is egyre nagyobb szerepet játszik.

A külföldön élő diákok többsége számíthat a család anyagi támogatására, de a fiatalok nem csak erre apellálnak: 70 százalékuk a tanulás mellett dolgozik is, heti két nap munkával a megélhetési költségek felét elő tudják teremteni.

Huszonkilenc százalékuk ösztöndíjat kap, ami a tandíjat részben vagy egészében fedezi. A kinti magas árakat és megélhetési költségeket többen hangsúlyozzák negatívumként.

De elsősorban mégsem ezt mérlegelik, akik szeretnének visszatérni. Inkább a család, a barátok hiánya és a szülőföldhöz való ragaszkodás a hazahúzó erő, s többen is mondták: ha kint is maradnak még egy ideig, a családalapítást és a gyereknevelést már mindenképpen itthon képzelik el. Vannak azonban, akik éppen a leendő gyerekeik érdekében tartják fontosnak, hogy kint maradjanak, mert Nyugaton az egészségügyi ellátás, az oktatás színvonala és a társadalmi közszellem is messze túlmutat a magyarországi állapotokon.

A kutatás azt is vizsgálta, milyen munkahelyre vágynak a külföldön tanuló vagy már végzett fiatalok. Az Y generáció életét a technika száguldó fejlődése határozza meg, így a világhoz való viszonyulásuk is más, mint a korábbi nemzedékeké. Számukra már nem annyira fontos a cég hírneve, a nemzetközi háttér vagy a lojalitás, hanem sokkal inkább vágynak kreatív munkára a jó hangulatú, rugalmas munkahelyen, ahol működik a csapatmunka, a szakmai tudásuk pedig a fizetésük mértékében is kifejeződik. Az Engame szerint, ha a hazai cégek figyelembe vennék a generációra jellemző elvárásokat, jól járnának a magasan képzett szakemberekkel.

A kint tanuló diákok az itthon legkevésbé értékelt végzettségek között tartják számon a társadalomtudományi, bölcsész- és művészdiplomát, míg a legnépszerűbb a műszaki és az IT- (információtechnológia) tudás.

– A magyarországi HR-esek nem elég rugalmasak, többek között ez is oka a humán szakosok rosszabb munkaerő-piaci helyzetének. Gyakran nem is hívják be interjúra, akinek a diplomája első ránézésre nem passzol a meghirdetett pozícióhoz. Ezzel szemben külföldön a rugalmasság jellemző. Sokkal nagyobb az átjárhatóság a szakmák között, a cégek a kiválasztás során inkább a készségekre koncentrálnak a bizonyítvány helyett – mondta Lévai Balázs, az Engame vezetője. Szerinte az is célszerű lenne, ha a vállalatok nyári szakmai gyakorlatot hirdetnének a kint tanuló diákoknak, hogy beleláthassanak a cég működésébe, kapcsolati hálót építhessenek ki, ami a jövőbeni munkaszerzésnél nagy előnyt jelenthet.

Mindezek segítségével ők inkább itthon, nem másik országban szeretnének majd élni és dolgozni.
 

Ezek is érdekelhetnek