'Bennünket a megbélyegzés bánt leginkább' - Tiltakozás a kormány civiltörvény-tervezete ellen

Köszönet helyett ellehetetlenítés - Bennünket a megbélyegzés bánt leginkább, ezért is írtuk alá a tiltakozást, nyilatkozta a Szabad Földnek Horváth Ferenc, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke.

Család-otthonHardi Péter2017. 05. 21. vasárnap2017. 05. 21.
'Bennünket a megbélyegzés bánt leginkább' - Tiltakozás a kormány civiltörvény-tervezete ellen


A győri egyesület egyike azon 75 civil tömörülésnek, amely tiltakozik a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezet” ellen és szorgalmazza annak visszavonását.

De vannak egyéb aggodalmaik is a civileknek a megbélyegzésen kívül. Eleve nem tartják szükségesnek a törvényt, hiszen az egyesületek működése e nélkül is átlátható.

Ráadásul a törvénytervezet különbséget tesz szervezettípusok között. Az egyikre vonatkozik, a másikra nem. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag kivitelezhetetlen, hiszen a kis összegű, online felületen gyűjtött adományokról nem tudható, kitől érkezett. Márpedig az éves összeghatár elérését követően ezt is fel kellene tüntetni.

A tervezet rombolja a társadalmi bizalmat is, illetve a civil szektor fejlesztésével kapcsolatos európai vállalásokat.

A zöld civil szervezetek számtalan önkéntes bevonásával a környezeti állapotok  jobbításáért fáradoznak. Ez azonban a külföldről érkező támogatás nélkül a Reflex esetében ellehetetlenülne, ugyanis manapság a hazai pályázati források egyre apadnak, tette még hozzá Horváth Ferenc elnök.
 

Ezek is érdekelhetnek