Hol lakik a boldogság? Meglepő válaszok

A gyereket nevelő és a gyermektelen felnőttek „boldogságát” vizsgálták a világ 22 fejlett országában. A texasi kutatók feltételezték, hogy a gyermek nélküli életet választók boldogságára találnak több bizonyítékot.

Család-otthonBiczó Henriett2017. 05. 07. vasárnap2017. 05. 07.
Hol lakik a boldogság? Meglepő válaszok

Ehhez képest kiderült, hogy bár néhány államban valóban a gyermektelen felnőttek elégedettebbek, több országban – így például nálunk is – éppen fordított a helyzet. A szülői boldogságlistát Norvégia és Magyarország vezeti, majd Portugália, Finnország, Svédország és Spanyolország következik – a sort az Egyesült Államok zárja, ahol kifejezetten „jólétromboló” döntésnek tűnik a gyerekvállalás.

A kutatás szerint alapvetően két dolog befolyásolja, mennyire lesz elégedett egy gyerekes szülő a sorsával.

Az egyik a költség, amibe egy kisgyerek napközbeni ellátása, a bölcsőde kerül. A másik tényező a szülő fizetett szabadsága, s mennyit maradhat otthon, ha a gyereke netán megbetegszik.

Nos, ha ezeket nézzük, az USA valóban rosszul teljesít: a szülési szabadság a legtöbb államban ismeretlen, a bölcsődei férőhelyek száma alacsony, az ellátás nagyon drága, az éves szabadság pedig kevés.

A kutatás másik fontos megállapítása: úgy tűnik, a gyermekvállalást támogató állami politika, a családokat segítő intézkedések nemcsak a szülőket érintik, hanem mindenkit. A többség úgy gondolja, hogy a boldogság olyan, mint egy torta: ha valaki többet kap belőle, akkor a másiknak kevesebb jut. S ezért azt hiszik, hogy a családtámogatási politika károsítja a nem családosokat.

Ezzel szemben a kutatás azt bizonyítja, hogy ez tévedés. Azokban az országokban, ahol a szülők több támogatást kapnak, végeredményben a gyerekek életesélye lesz jobb, ezzel pedig a jövő generációja kerül kedvezőbb helyzetbe.