Lerontott osztályzat: övön aluli módszerek az iskolában

A Szabad Föld hetilap Kinek mondjam el rovatában megjelent üzenetváltás.

Család-otthonUjlaki Ágnes2017. 05. 10. szerda2017. 05. 10.
Lerontott osztályzat: övön aluli módszerek az iskolában

Kedves Ágnes!

Akinek középiskolába készülő gyereke van, az tudja, hogy miről szólt a január vége és az április vége közt eltelt három hónap a család számára. Minden évben több ezer gyerek készül a nyolc- és hatosztályos gimnáziumba, s persze több tízezer a négyosztályos középiskolákba. Óriási izgalom és nem kis stressz ez a gyerekeknek – s talán még inkább a szüleiknek.
Az idén is elég nehéz volt a központi írásbeli vizsga. A fiam hatosztályos gimnáziumba jelentkezett, háromba is. Mindháromban jött a nehéz szóbeli, majd többhetes várakozás, ideges pontlatolgatások, internetes szülői fórumozások után megkaptuk a vágyott hírt: felvették, kettőbe is, úgyhogy még választhatunk is.
 Végre megnyugodhatunk. Barátnők és kolléganők gyerekei, unokái végigjárták ugyanezeket a stációkat. Képzelje, akadt olyan tízéves kislány, aki nyolc helyen is szóbelizett – na, ő nagyon elfáradt…
Tudom, sokan mondják, hogy ha jó az általános iskola felső tagozata, akkor minek kirángatni a gyereket?
Meg hogy miért kell felvételiztetni 10-12 éveseket, kitenni őket az esetleges kudarcnak? Én is ezt vallottam korábban, de most úgy láttam jónak, hogy idejében bebiztosítsam a középiskolai továbbtanulását, ha lehet, egy jó hírű gimnáziumban. Egyik oka ennek az a hír, hogy az állam szűkíteni akarja a férőhelyeket. De nem is ezért írok most önnek. Hanem el kell mondanom, hogy mennyire felháborít az én most hatodikos fiam osztályfőnökének a hozzáállása.
Egészen odáig semmi gondja nem volt a fiam tudásával, amíg meg nem tudta, hogy felvételizni megy. Erre lerontotta az osztályzatát ötösről hármasra, ugyanígy a másik két felvételiző gyereknek is. Amikor fogadóórán rákérdeztem, megmutatta az osztálynaplót: négy darab ötös után be volt írva két egyes meg egy kettes. Amikről nem is tudtunk! Nem vitatkoztam vele, mert én tudtam, amit ő nem, hogy ennek a tantárgynak az osztályzata nem számít bele a vitt pontokba. Tehát bármennyire is akart, nem tudott kiszúrni a gyerekemmel.
És azóta nem egy ilyen esetről hallottam!
Üdvözlettel: Éva


Kedves Éva!

Bizony, én is hallottam ilyen esetekről. Az általános iskolák ugyanis nem örülnek annak, ha a legjobb tanulók elmennek, egyes iskolákból annyian, hogy osztályt kell összevonniuk a maradóknak. Ez érthető, de az ilyen övön aluli módszerek semmiképpen sem elfogadhatóak.
Hogyan lehet továbbra is tisztelni az olyan pedagógust, aki szándékosan ártani akar a tanítványának?! Csak hát persze az ilyesmit nehéz bizonyítani. Szerencsére az ön kisfiának minden gáncs ellenére sikerült a megmérettetés, amihez gratulálok!
Üdvözlettel: Ujlaki Ágnes

Ezek is érdekelhetnek