Nézzünk a körmünkre!

VALÓBAN ANNYI a körömgombás eset, hogy a gyógyszergyáraknak megéri éjjel-nappal reklámozni a vény nélkül kapható gombaölő gyógyszereket? Ha annyira jók ezek a szerek, akkor a reklámhadjárat kezdete óta tömérdek betegnek meg kellett volna gyógyulnia.

Család-otthonTanács István2017. 05. 26. péntek2017. 05. 26.
Nézzünk a körmünkre!

Dr. Kohán József szegedi bőrgyógyász szakorvos statisztikákat idéz: Európában a lakosság 23 százaléka szenved körömgombától. Magyar felmérések szerint lábgombásodással állítólag 54 százalékunk, mintegy 2,7 millió ember bajlódik. A szakorvos tapasztalata szerint ennyire rossz nem lehet a helyzet.

A hajlamosító tényezők – idősebb kor, cukorbetegség, krónikus gyógyszerszedés – fokozhatják a fertőződés kockázatát. Férfiak körében gyakoribb a körömgomba, hiszen a nők igényesebbek a megjelenésükre. A reklámkampány erősen befolyásolja a lakosságot. Abban bízunk, aminek látványosabb, hitelesebbnek tűnő üzenete van. Az önkezelés mindig kényelmesebb, mint orvoshoz fordulni. Hogy aztán mennyit költ a páciens jó nevű, de mégsem elég hatékony szerre, az más dolog.

Kérdem, hogy a szakorvos tapasztalatai  szerint működnek-e a nagy erővel reklámozott szerek, vagy nem gyógyulást, hanem reményt vásárolnak drága pénzen az emberek?

A köröm lemezeit többféle gomba támadhatja meg, magyarázza dr. Kohán József. Leggyakoribb az úgynevezett fonalas gombák által okozott körömbetegség, amely a köröm elülső szélén jelentkezik, míg a sarjadzó gombák a hátulsó redőből támadnak. Ha sötétebb színű a körömlemez, valószínű, penészgomba festi be.

Egyikkel sem könnyű elbánni.

Vannak belsőleg szedhető gyógyszerek, továbbá kenőcsök, krémek, ecsetelők és lakkok, de használatuk néha több hónap alatt sem hoz eredményt. Máskor gyógynövények szeszes kivonata is elég a gyógyuláshoz. Kohán doktor az utóbbiakat részesíti előnyben. A lakkok külön kasztba tartoznak. Nem igazán arról híres a körömlemez, hogy könnyen áthatolna rajta bármi, így a hatóanyagok csak úgy juttathatók be, ha szorgalmasan csiszolja a beteg.

Ennek viszont fájdalmas gyulladás lehet a következménye.

A gyógyszerek újabb generációja biztonságosabb, de korábban is mindegyikről azt állították a gyártók, hogy pár hónap alatt hatékonyak.

A bőrgyógyásznak volt olyan betege, aki egy év kezelés után kezdett gyógyulni, és még további 3 hónapig kapta a kapszulákat. Ha egy sérülés nyomán leesik valakinek a körme, 90– 100 nap alatt kinő az új, de amikor gombafonalak horgonyozzák le, sokkal lassabban növekszik a körömlemez.

A szakorvos nagyon átgondolja, mit írjon fel a páciensnek. Nehéz a konkurens cégek gyártmányaiból a legjobbat megtalálni. Nekik mind eladó. Egyértelmű, hogy üzleti haszon származik a forgalomból. De a figyelem a beteg számára is jó, mert a körömgomba számos más betegség kialakulását is segíti. A testhajlatokra is kiterjedhet a fertőzés, az orbánc is gyakoribb a lábujjak közötti berepedésekből kiindulva.

Elgondolkodtató, hogy a gomba elleni hatóanyagok egy része permetezőszerből készül.

A rozmaringtartalmú, habzóanyag-mentes termékek ártalmatlanabbak lennének hajmosáshoz, fürdéshez, a sokat ígérő lakkok helyett pedig a teafaolaj, oregánó, szegfűszegolaj, grépfrútmagkivonat is képes lenne elpusztítani a kórokozókat.

Jó, ha szakorvos is a körmére néz a betegnek, mielőtt saját maga vagy pedikűröse nekifog valamilyen éppen divatos kezelésnek.

Ezek is érdekelhetnek