Szezonja van - Eper, rebarbara, spenót

Ajánlataink a Vidék Íze, a Szabad Föld receptmagazinja segtségével.

Család-otthonVidék íze2017. 05. 11. csütörtök2017. 05. 11.
Szezonja van - Eper, rebarbara, spenót


Rácsos pite eperrel
és rebarbarával

Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt - 1 kávéskanál só - 1 evőkanál cukor
- 15 dkg jéghideg vaj - 8 dkg jéghideg zsíros tejföl
- (2-4 evőkanál hideg víz) - 1 evőkanál ecet
A töltelékhez:
- 30 dkg rebarbara - 30 dkg eper - 10-15 dkg cukor
- 3 evőkanál keményítő - 5 dkg hideg vaj - fél kezeletlen citrom héja
- felvert tojás a tészta lekenéséhez
Összemorzsásítjuk a lisztet a vajjal és a tejföllel, utána összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kétharmadát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy nagy kerek piteformát úgy, hogy legyen oldala is. A maradékkal együtt egy órára a hűtőbe rakjuk. Előkészítjük a gyümölcsöket: megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. Egy tálban összekeverjük a keményítővel és a cukorral a feldarabolt epret és rebarbarát, s reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Elővesszük a hűtőszekrényből a tésztával bélelt piteformát és a maradék kis tésztacipót. Az előkészített, ízesített gyümölcsöket beleöntjük a hideg tésztába, rámorzsoljuk a jéghideg vajat. A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk. A tészta peremét körben lekenjük, és a tésztacsíkokkal berácsozzuk a tetejét, a szélén jól összenyomkodjuk. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tíz perc múlva csökkentjük a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és készre sütjük.


Csicseriborsós spenótsaláta
Felteszünk főni 5 dl vízben 12 dkg csicseriborsót egy apróra vágott lila hagymával. Megsózzuk, és takaréklángon addig főzzük, amíg megpuhul. Keverőtálba öntünk egy deci olívaolajat, adunk hozzá egy evőkanál citromlét, két gerezd zúzott fokhagymát, egy kis csokor apróra vágott bazsalikomot és egy kiskanál durva borsot. Az öntetet összekeverjük, majd beleteszünk 10 dkg nagyobb darabokra tépett friss spenótot, két kisebb cikkekre vágott almát meg egy vékonyra szelt lila hagymát. Hozzáöntjük a párolt csicseriborsót, végül az egészet lazán összeforgatjuk.
 

Ezek is érdekelhetnek