Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
HÁROM ÉV odaadó munka, sok ezer elkészített tortaszelet, napi tizennyolc óra az édességek felett. A nógrádi cukrászfiú, Szó Gellért mindössze huszonnyolc éves, nevét és cukrászati remekeit azonban országszerte ismerik.
Kép: Kézműves cukrászda desszert sütemény édesség Szó Gellért Salgótarján 2017 03 01 Fotó: Kállai Márton
Gellért ereiben vállalkozói vér csorog, édesapja hentes, édesanyja pék. Három éve megörökölte a családi vállalkozást, és vezette a mátraterenyei Hangya ABC-t. Ám ennél többre vágyott: arról álmodott, hogy fagylaltot és illatos, finom, szép süteményeket, tortákat készít.
Akik szerettek egy jót enni, inni, s imádták a remek kávét, számukra a környéken nem akadt ilyen hely. Ekkor született meg az ötlet, hogy bátyjával, Szó Dániellel közösen kézműves cukrászdát nyitnak Salgótarján szívében, ahol jó minőségű süteményeket és pékárut készítenek majd. A sikerhez vezető út hosszú volt és korántsem könnyű. Gellért a fagylaltkészítés művészetét a Bolognai Fagylalt Egyetemen sajátította el.
Dániel Norvégiában kitanulta a pékmesterséget. (Róla Hiánycikk a jó pék című riportunkban, 12. számunkban írtunk.) Tudásszomjuk azóta sem csillapodott: egymást követik a francia és olasz tanulmányutak, ahol a fogásokat a legjobb mesterektől lesik el. Kitartásuk, szorgalmuk csodálatra méltó. Hajnalban kelnek és éjszakába nyúlóan dolgoznak, kísérleteznek, hogy a legjobbak legyenek.
A munka otthon sem ér véget: este sokszor összeülnek az édesanyjukkal, hogy együtt süssenek, díszítsenek, s valami újat alkossanak. De megéri. Süteményeiket országszerte ismerik, és annyi a megrendelésük, hogy alig győzik. Gellért imád bemenni reggel a mátraterenyei – az egri és a salgótarjáni cukrászdájuk között félúton lévő – cukrászüzemükbe.
A szakma minden apró részletét szenvedéllyel csinálja: télen csokit, nyáron fagyit készít, közben süteményeket süt. Mindezt természetes alapanyagokból. A tejet, a joghurtot, a tojást egy mátranováki tehenészettől veszi, az erdei szedret a mátracserpusztai erdőben szedik. Nemrégiben kőmalmot vásároltak, hogy saját maguknak őröljék a búzát.
A következő lépés, hogy saját földjükön termeljék a búzát. Gellért őszintén hisz és bízik testvérében, aki ugyanolyan jó pék, mint amilyen cukrász ő. Együtt jutottak el idáig, s most is számíthatnak egymásra. Mesélik, hogy jó sorban nevelkedtek, semmiben sem szenvedtek hiányt. Gellért szerint elsősorban nem a pénzért csinálják. Sokkal többet jelent, hogy tavaly – immár másodszor – Szó Gellért Az Őrség Zöld Aranya nevű tortája elnyerte Az Ország Tortája címet. Minden egyes tortaszeletet szeretettel, odaadással és szenvedéllyel készítenek, és ezt a vendégek is érzik. Finom fagylaltokkal, süteményekkel, tortákkal örömöt szerezni másoknak – ezért érdemes dolgozni…
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu