Apa is csak egy van - Mi lesz a válás után?

ROSSZ HÁZASSÁGOK mindig voltak és lesznek. Ma már senki nem kapja föl a fejét, ha válásról hall, és az is majdnem mindig egyértelmű, hogy a gyerekek az anyával maradnak. De mi lesz az apákkal a válás után?

Család-otthonBiczó Henriett2017. 06. 08. csütörtök2017. 06. 08.

Kép: Father and son playing in woods, Image: 295584191, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto, Fotó: Profimedia

Father and son playing in woods
Father and son playing in woods, Image: 295584191, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto
Fotó: Profimedia

Hol sűrűbben, hol ritkábban találkozhat majd a gyerekeivel az apa, ez a szülők megállapodásától vagy a bírósági ítélettől függ. Tény, hogy a mai apák sokkal gondoskodóbbak, mint az egy-két generációval korábbiak – hangsúlyozza Árvai Bori, aki négy éve viseli szívén azoknak az apáknak a sorsát, akik kiváló szülők. Szerinte a magyar törvénykezés nem áll annyira mellettük, hogy a válás után is gyakorolhassák ezt a szerepüket. Személyes élmény hatására, a fia amúgy békésen zajlott válása után kezdett mélyebben foglalkozni a problémával.

– Nem lehet mérleggel megmérni, ki a jobb szülő. A gyerek érdekei azt kívánják, hogy mindkét szülő egyforma súllyal vegyen részt a nevelésében. Természetesen vannak kivételek, amikor az apa agresszív, alkoholista és alkalmatlan a szülői feladatra, de az esetek többsége nem ilyen szélsőséges.

– Magyarországon furcsa helyzet alakult ki. Férfiközpontú társadalomban élünk, de a férfiak apaságra való alkalmasságát erősen megkérdőjelezzük. A válások négyötödében a bíróság az anyának ítéli a gyereket. Talán sokan nem tudják, de ma már lehetséges közös szülői felügyelettel elválni, így az apa jogi úton elérheti, hogy ne csupán kéthetente találkozhasson a gyerekével, hanem heti kéthárom láthatásra kapjon lehetőséget. Azonban további jogszabály-változtatások szükségesek annak érdekében, hogy az apák valóban apák lehessenek a válás után is, és a gyerekek ne férfiminta nélkül nőjenek fel – mondja Árvai Bori. – Fontos, hogy a törvény tovább segítse a gondoskodni akaró édesapákat, hiszen ők nem a gyerekeiktől váltak el.

Az apák nem ritkán áthatolhatatlan falakba ütköznek, koholt vádak alapján pedig el is tilthatják őket a gyerekeiktől. Az első civil szervezetek között alakult meg 1989-ben az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesülete, aztán létrejött az Apák az Igazságért Egyesület és több, más szervezet is. Emellett egyre több ügyvéd specializálódik az apák védelmére.

De miért is kell védelem egy szerető és gondos szülőnek? Miért érdeke a volt feleségnek, hogy megfossza a gyermekét az apjától?

– A válás rengeteg sérüléssel jár. Ha be is gyógyulnak, a hegek ott maradnak mindenkin – vélekedik Szegő Andrea pszichológus. – Óriási fegyelem kell ahhoz, hogy egy bontóper kulturáltan folyjon le, és mindkét szülőnek a gyerek érdeke legyen a legfőbb szempont. Az elhagyott anyákra inkább jellemző, hogy a gyereket felhasználva próbálnak bosszút állni az apán. Sok nő azt gondolja, ha engem elhagyott, akkor a gyereket sem szereti igazán, ezért meg sem érdemli, hogy tartsa vele a kapcsolatot, hogy láthassa, hogy közös élményeket szerezzenek. A nő érzelmi állapota felülírhatja a valóságot, önbecsapások és hazugságok spiráljába kerülhet – mondja a szakember. – Természetesen mindez nem mentheti fel a felelőssége alól, hiszen hatalmas károkat tesz nemcsak az apában, hanem a gyereke érzelmi, szellemi fejlődésében is.