Haragban a tükörrel

Ugyan melyik nő mondhatja el magáról, hogy tökéletesen elégedett a testével, s ne igyekezne farigcsálni belőle, izmosítani rajta itt-ott? Nincsenek ezzel másképpen a férfiak sem. Közülük is mind többen gyúrnak az álomalakra, a szó szoros értelmében. Egyes kutatások szerint az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a testükkel elégedetlen urak száma. Ám míg a nők a vágyott karcsú, ámde izmos formát különböző csodafogyókúrákkal, edzésekkel próbálják elérni, addig a teremtés koronái mind nagyobb izomtömegre igyekeznek szert tenni, sokan már-már rögeszmésen. Ők az Adonisz-komplexusban szenvedők.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 06. 21. szerda2017. 06. 21.
Haragban a tükörrel

Az izomdiszmorfia, vagyis az izmok méretével való túlzott, kényszeres foglalkozás valójában egyfajta testképzavar, ami azzal jár, hogy az érintettek dagadó izmaik ellenére is soványnak, satnyának, kicsinek érzik magukat. E férfiak jellemzője, hogy testük átformálása életük legfontosabb kérdésévé válik, aminek érdekében nem csak az edzőtermeket látogatják mániákusan, de az egészségtelen szteroidok nagy dózisú használatától sem riadnak vissza. Babusa Bernadett pszichológus, a SOTE Magatartástudományi Intézetének testképzavarokat kutató szakértője szerint betegségről akkor beszélhetünk, amikor mindez rögeszmévé válik, és valaki az edzések miatt háttérbe szorítja a társas kapcsolatait, lemond a szórakozásról, sőt akár a munkáját is elhanyagolja.

A szakemberek arra figyelmeztetik a tükör előtt elégedetlenkedőket, hogy az emberi test nagyon sokféle lehet, nincs tökéletes alak, amelynek mindenáron meg kellene felelni. A rendszeres testmozgás természetesen egészséges és mindenki számára javallott. A baj ott kezdődik, ha elvész a kontroll, és elsődleges szemponttá az izomtömeg gyarapítása válik.

S talán vigaszul szolgál a kevéssé adoniszi alkatú férfiaknak: egy amerikai felmérésből kiderült, hogy a nőknek inkább a közepes izomzatú férfiak tetszenek, az izompacsirták kevéssé érdeklik őket. Valószínűleg így vannak ezzel a magyar hölgyek is…
 

Ezek is érdekelhetnek