Kinek mákos, kinek részeges

A SÓS KARAMELL már nem is számít extrém íznek az Év Fagylaltja-versenyen. Az újító élvonal csilipaprikát és tequilát is használ, divat lett megszórni a fagylaltot pörkölt zöldfűszerrel, szotyolával, tök- vagy fenyőmaggal. A jó név fél siker.

Család-otthonTanács István2017. 06. 15. csütörtök2017. 06. 15.

Kép: Szeged, 2017. május 29. Az Év fagyija verseny a Kis virág cukrászdában Szegeden.. Fotó: Ujvári Sándor

Kinek mákos, kinek részeges
Szeged, 2017. május 29. Az Év fagyija verseny a Kis virág cukrászdában Szegeden.. Fotó: Ujvári Sándor

Nyári melegben óriási a tömeg a szegedi Virág cukrászda előtt: a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a minap 20. alkalommal rendezte itt az Év Fagylaltja- versenyt. Kóstolni lehet. Fél méterrel a fejünk fölött drón berreg, kamerája az arcunkba bámul.

A szakmai zsűriben neves cukrászmesterek kóstolnak, a közönségzsűriben pedig olyan ismert emberek, mint Risztov Éva olimpiai bajnok úszó vagy Marko Krivokapic, a Pick Szeged kézilabdacsapat másodedzője. Jelenlétük inkább a felhajtást fokozza, nagyobb súllyal esik majd latba a szakmai döntnökök szava.

Három kategóriában indulnak a gombócok: a kézműves fagylaltok, az alapanyaggyártók termékei és az úgynevezett „mentes” fagylaltok versengenek egymással. A kézművesek közt találjuk az igazi újítókat.

Már a nevük is elvarázsol. Az intuíció ugyan nem fedi fel az alkotóelemeket, a kardamomos meggyes tökmag, a csilis fügés túrófagylalt vagy a sós, karamellás fehér csokoládé kesudióval már annál inkább. Vajon mire utalhat a szívmelengető mák? Világosabb az üzenete a sombrerós részeges fagyinak.

Sok a roppanós, pörkölt adalékkal dúsított fagylalt – ingerelnek, mert trükközésnek érzem a gömbönként 280 forintos nyalánkságot keksszel vagy császármorzsával „hígítani”.

Ötvenhat kézműves, 20 por- és 22 „mentes” fagyi versenyez. Utóbbiak közé tartoznak a csökkentett szénhidráttartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmazó, rostban gazdag, gluténmentes fagylaltok. Kérdezem is a Joy Gelato Kft. képviselőjét, Zsóri Imrét, milyen fagylaltot lehet előre elkészített anyagokból előállítani?

– Bármilyet – válaszolja. – Az alapanyagoktól az ízesítő pasztákig és a roppantós töltelékekig mindent.

Az egyre divatosabb trópusi ízeket nálunk egyszerűbb aromából kikeverni. De élvonalban vagyunk a „mentes” termékekben is. Joy Life termékcsaládunk például tej-, cukorés tojásmentes.

– Hogy lehet jó fagyit csinálni tej, cukor és tojás nélkül?

– Nem könnyű, de lehet. Sohasem lesz egészen olyan, mint a hagyományos minőség, de megközelíti.

Kuzmán József nyugdíjas cukrász és felesége a régi, hagyományos fajtákat kóstolgatja szakértő nyelvvel. Azt mondják: mindegyik nagyon finom – de kiérezni belőlük az ízfokozókat. Annyira tudják már utánozni az eredeti ízeket, hogy a hozzáértő sem mindig képes megkülönböztetni a porfagylaltot a főzöttől. Kuzmán József könnyű helyzetben van: otthon egy kis fagylaltgépben maga készíti családjának a fagyit. – Arról legalább tudom, miből van – jegyzi meg.

Fejes Irén a hagyományos fagyikat szereti, két helyen már kilenc fajtát kóstolt. Csak azon szomorkodik, hogy a cukrászdában ugyanezek nem mindenütt ennyire finomak: tele vannak jégdarabokkal.

A fagylaltversenynek is megvannak a maga sztárjai. A nagydíjat a balmazújvárosi Centrum fagyizó tulajdonosa, Eszenyi Ferenc kapta meg: mascarponés túrófagylaltjuk sós vajkaramellöntettel és rászórt pörkölt mogyoróval készült. Díjat kaptak a „mentes” kategóriában is laktóz-, tej- és cukormentes sós pisztáciafagylaltjukra. Otthon Eszenyiék 24-es pultjának fele olyan fagylalttal van tele, amellyel díjakat nyertek az elmúlt öt évben.

– A fagylaltversenyen extravagáns dolgokkal rukkolnak elő, de vajon a hétköznapokat is alakítják?

– Olyan ez, mint a Forma–1. – feleli Selmeczi László főszervező. – A versenyautókban megjelenő újítások egy része bekerül az átlagautókba is. Az itt felbukkanó ízekből is nagyon sokkal találkozhatunk majd a cukrászdák napi kínálatában.



I. kategória, kézműves fagylaltozók
Az Év Fagylaltja-vándorkupa győztese: Eszenyi Ferenc, Centrum fagyizó, Balmazújváros – mascarponés túrókrém sós karamellel.
II. kategória, alapanyaggyártók, forgalmazók
Aranyérmes: Andok Tamás, Nectar Kft., Budaörs – krémsajtfagylalt sós tejkaramellával és sült almával.
III. kategória, „mentes” termékek
Aranyérmes: Erdélyi Balázs, Frer cukrászda, Budapest – paleo feketeribizlifagylalt. Közönségdíjas: Csap Szabolcs, Andretti cukrászda, Budaörs – barackos túróspite-fagylalt.
„I Love Szeged”-díjas: Jóri-Hegedűs Szilvia, Diamante fagyizó, Sóskút – narancsos-bazsalikomos csokoládé.

Ezek is érdekelhetnek