Ne szökjön az egekbe! Sokan nem is sejtik, hogy lesben áll a 'néma gyilkos'

ALATTOMOS BETEGSÉG a magas vérnyomás. Többnyire tünet- és panaszmentes, ezért sokan nem is sejtik, hogy szervezetüket a „néma gyilkosnak” is nevezett kór emészti. Becslések szerint Magyarországon 3,5 millióan élnek e veszéllyel.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 06. 01. csütörtök2017. 06. 01.

Kép: Photo essay on a country doctor in Picardie, France. He shares his time with consultations at his two offices and home visits. He has also launched an Emergency Medical Service., Image: 147366834, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP, Fotó: Profimedia

HOME CONSULTATION ELDERLY PEOPLE
Photo essay on a country doctor in Picardie, France. He shares his time with consultations at his two offices and home visits. He has also launched an Emergency Medical Service., Image: 147366834, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP
Fotó: Profimedia

A hipertónia népbetegségnek számít tehát, s évente mintegy ötezer embert el is temetünk a magas vérnyomás és szövődményei miatt. Nem kellene ennek így lennie, de hiába minden felhívás és figyelmeztetés, a vérnyomásukra sokan csak legyintenek, nem mérik és nem ellenőriztetik, s a diagnosztizált betegekről is elmondható, hogy közel negyedük egyáltalán nem vagy rosszul kezelt. Így nem is csodálkozhatunk, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések szomorúan előkelő helyet foglalnak el a hazai halálozási statisztikákban. A kezeletlen, tartós magas vérnyomás elsősorban az érrendszert, azonkívül a szívet, az agyat, a vesét és a szemet károsítja.

Ha csak egyszer az egekig szökik, már az is életveszélyes lehet, hiszen ilyenkor megnő az agyvérzés vagy a szívinfarktus kockázata.

A vérnyomás emelkedése elsősorban az 50 év felettieknél gyakoribb, s a betegek 90 százalékánál soha nem derül fény az okára. A kutatások szerint a genetikának is szerepe van a kialakulásában, ezért is fontos számon tartani, hogy a családon belül kik az érintettek. Megfigyelték például, hogy az anya-gyermek között erősebb a hajlam az öröklődésre, mint az apa és gyermek között. Vizsgálták továbbá azt is, hogy milyen összefüggés lehet a földrajzi elhelyezkedés és szociális helyzet között, s arra jutottak, hogy a mediterrán országokban élő emberek között kisebb gyakorisággal fordul elő a magas vérnyomás problémája, mint az északi országok lakóinál.

A rossz szociális környezet, a munkanélküliség, az alkoholizmus, a dohányzás, a stressz, az alacsony iskolai végzettség, az alultápláltság és akár az alacsony születési súly ugyancsak kockázati tényezők.

A legjelentősebb rizikófaktorok azonban mégiscsak az elhízás és a cukorbetegség. A statisztikák szerint az elhízott cukorbetegek (2-es típusúak) körében a szív- és érrendszeri megbetegedések, köztük a hipertónia is gyakoribb.

A magas vérnyomásra olyan panaszok is figyelmeztethetnek, mint a gyakori fejfájás, tompaságérzés a tarkóban, sokaknál azonban tünetmentesen jelentkezik. Fontos ezért a rendszeres ellenőrzés, de még inkább a megelőzés. Életmódváltással, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, a testsúly normalizálásával az orvos utasításainak betartása mellett jelentős vérnyomáscsökkentést lehet elérni. Mindezek mellett érdemes olyan acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszert is szedni, ami segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.

A vérnyomását jó közérzet esetén is tanácsos mindenkinek ellenőriztetnie évente legalább egyszer – a lelkiismeretes háziorvosok ezt meg is teszik.

A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak és azoknak, akiknek a családjában már előfordult magasabb érték, félévente legalább egy mérést ajánlott végezniük panaszmentes állapotban is, bármiféle szokatlan tünet esetén pedig mielőbb orvoshoz kell fordulni.