Csóközön receptre

AZ AJKAK ÖSSZEFORRNAK – ez a jelenet a filmekben is a szerelem ékes bizonyítéka. A szeretet kifejezése a csók, amely nem mellesleg egészséges szokás és jót tesz a házasságnak is. Hogyan szabályozták az illemkódexek az intimitást, és mit élnek át a színészek, akik kötelességből vívnak csókcsatát? Ezt jártuk körül a csók világnapja előtt.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 07. 03. hétfő2017. 07. 03.
Csóközön receptre

A csók a szex zamatos aperitifje – írja könyvében a világszerte ismert színésznő, Kin Cattrall, aki a rámenős és kalandokra éhes Samantha Jones figuráját alakította a Szex és New York tévésorozatban. Hozzáértőként állítja: sok férfi számára a csók jelenti az igazi meghittséget – még inkább, mint az ágyba bújás. Nem véletlenül vélték úgy a régi korok emberei, hogy csókolózás közben a szerelmesek kicserélik a lelküket. A színésznő arra is esküszik, hogy az erotika és a szakácsművészet hasonlít egymásra, ezért tapasztalat és figyelem kell ahhoz, hogy tökéletesre sikerüljön az érzékszerveket elvarázsoló élmény.

A szexuálpszichológus Rusz Edit is arra figyelmeztet: az érzéki csókolózás megnyitja az intimitás kapuját, segít kifejezni az érzelmeket, nem szabad tehát elhanyagolni a sokéves házasságban sem. Igaz, a férfiak az udvarlás időszaka után már „célirányosabban” csókolnak, vagyis a szex lebeg a szemük előtt, míg a nők az érzelmeiket fejezik így ki.

A költő Ady Endre megfogadja, hogy „csókolni fog ájulásig”, József Attila versében a bronz-ajkú Vágó Márta csókját kéri. A mesében az álomba merült Csipkerózsikát a délceg herceg csókja ébreszti fel, és Hófehérke is így kel életre az üvegkoporsóban. Ha zsebkendővel pityeregjük is végig a szívhez szóló hollywoodi filmeket, a heppiend nem marad el. A boldog vég rendre kiadós csókjelenetbe torkollik, nincs ennél biztosabb jele az egymásra találásnak. A Pretty Woman utcalánya – Julia Roberts alakítja – kijelenti, hogy csókról az „ügyféllel” szó sem lehet. A tilalmat később azért oldja fel, mert belehabarodott milliomos kliensébe, akit Richard Gere játszik. Amúgy Julia Roberts magánemberként azt vallja: a rendszeres csókolózás a hosszú és kiegyensúlyozott házasság egyik titka. Akár az orvos is felírhatná receptre…

A mozifilmek meghatott közönsége hajlamos elfeledkezni arról, hogy a színészeknek mindez csak munka. Jávor Pál egyik rajongója egy ízben meglepődött, hogy a férfi a kamerák előtt azonnal lángra gyújtja a női szíveket – az Egy csók és más semmi című filmben például Tolnay Klárival játszott –, ám a valóságban kimért és szemérmes.

A csókjelenetek alatt sokszor berzenkednek egymástól a szereplők. „Maga volt a rémálom” – nyilatkozott a Van, aki forrón szereti érzelmes pillanataiután Tony Curtis, akinek Marylin Monroe omlott a karjaiba. Az interjú a vámpírral című filmben Brad Pittet csókolhatta meg ifjú partnere, ám a kislány nem vágyott  az élményre, hiszen csak 11 éves volt akkor. Tom Cruise egyik filmjének forgatása után a partnernője arra panaszkodott, hogy a sztár csókja túl nedves. Leonardo DiCaprio sem lett csókkirály, a Rómeó és Júlia forgatása után kolléganője mérgelődött: a fiú nem figyelt rá, ehelyett az asszisztenslányokat hajkurászta.

A csókcsaták unalmát néha úgy oldják a színészek, hogy ugratják egymást: megesett,hogy egyikük hagymát falatozott, a másik pedig kellemetlen ízű gyógynövényes cukorkát szopogatott. Szerencsére, ha profi a színész, ezek a stiklik a filmvásznon nem rontjákaz illúziót…

Ezek is érdekelhetnek