Szezonja van - Egres és ribizli

Ajánlataink a Vidék Ízéből, a Szabad Föld receptmagazinjából.

Család-otthonVidék íze2017. 07. 13. csütörtök2017. 07. 13.

Kép: Ribizlis eprespite 2010.04.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Szezonja van - Egres és ribizli
Ribizlis eprespite 2010.04.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth


Fehérboros egresleves

Hozzávalók: ? 40 dkg egres ? 15 dkg cukor ? 4-5 szem szegfűszeg ? 1 fahéjrúd ? 2 dl fehérbor ? 1 csomag vaníliás cukor ? 1 citrom reszelt héja ? 2 dl tejszín ? 1 evőkanál liszt
Az egrest megmossuk, a bogyók végein lévő szárrészt lecsípjük. Egy liter vizet felforralunk a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a szegfűszeggel meg a fahéjjal. Beletesszük a gyümölcsöt, majd ha ismét felforrt, a liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük. Hozzáöntjük a fehérbort, és még egyszer kiforraljuk.
Tálalhatjuk langyosan is, de lehűtve az igazi.


Ribizlis egrespite
Hozzávalók:
A tésztához: ? 30 dkg liszt ? 15 dkg vaj vagy margarin ? 7 dkg cukor ? 1 tojás ? 1 csomag vaníliás cukor ? 1 csomag sütőpor ? 1 evőkanál tejföl ? 1 citrom reszelt héja ? margarin
a formához
A töltelékhez: ? 30 dkg egres ? 30 dkg ribizli ? 10-15 dkg cukor ? 1 tojássárgája ? zsemlemorzsa
A gyümölcsöket megtisztítjuk, majd cukorral édesítve, külön-külön daraboslekvár-állagúra főzzük. (Ügyeljünk arra, hogy maradjanak benne egész szemek, így szebb lesz majd a piténk.)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipóvá formázzuk. Kétharmad-egyharmad arányban kettéosztjuk, a nagyobb felét kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy kivajazott piteformát, megszórjuk zsemlemorzsával. Elosztjuk rajta a kétféle gyümölcsöt. A félretett tésztából vékony rudakat sodrunk, rácsszerűen betakarjuk vele a pite tetejét, megkenjük tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

 TIPP. Az egres meg a ribizli jól illik egymáshoz, köszönhetően többek között a rokoni szálaknak. Össze is keverhetjük a kétféle gyümölcsöt, de látványosabb lesz a sütemény, ha hagyjuk érvényesülni a színeket. Mint minden pitéhez, ehhez is ajánljuk a vaníliafagylaltot.

Ezek is érdekelhetnek