Cukorbetegek, érrendszeri bajok, vegetatív idegbántalom - Lábon kihordott infarktus

A cukorbetegeket nagyobb eséllyel veszélyeztetik a szív- és érrendszeri problémák, az érintettek felénél alakul ki szövődményként neuropátia – vegetatív idegbántalom –, így náluk gyakoribb a lábon kihordott infarktus.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 08. 17. csütörtök2017. 08. 17.
Cukorbetegek, érrendszeri bajok, vegetatív idegbántalom - Lábon kihordott infarktus

A tünetek hiánya nehezíti a felismerést, rontja a beteg esélyeit – figyelmeztet dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Az idegbántalomban szenvedőknél nem jelentkezik a jellegzetes mellkasi fájdalom, de más tünetek utalhatnak az infarktusra: például a fulladás, a köhögés, az ájulásérzés, a vércukorszint magyarázat nélküli emelkedése. Mivel neuropátia esetén gyakran semmilyen panasz nincs, elmarad az infarktus megelőzésére szolgáló kezelés. Fontos tehát, hogy a diabéteszesek – akik gyakran magas vérnyomással is küzdenek – legalább évente felkeressék a háziorvosukat.

Több betegség, így a tüdőgyulladás enyhébb formáját is kihordhatjuk lábon, ekkor enyhébbek a tünetek: száraz köhögés, hőemelkedés, nem túl magas láz.

A betegség általában magától gyógyul, de előfordulhat, hogy röntgennel észlelhető nyomai maradnak vagy elhúzódik a köhögés. A lábon kihordott influenza is veszélyes lehet, mert szövődményekkel járhat, illetve a beteg megfertőzheti a környezetét. A szinte észrevétlenül lezajló „csendes stroke” pedig tünetszegénysége dacára gondolkodási és memóriaproblémákat okozhat, károsíthatja az agyat.