Dobjuk ki, ha megégett!

Ha az uniós döntéshozatali folyamaton átmegy a friss javaslat, akkor búcsút mondhatunk a barnára pirult kenyérnek, sült krumplinak. A felvetés szerint ugyanis ekképpen csökkentenék a mérgező akrilamid mennyiségét, ami a keményítőtartalmú alapanyagok nagy hőfokon történő sütése közben keletkezik.

Család-otthonO. Horváth György2017. 08. 03. csütörtök2017. 08. 03.
Dobjuk ki, ha megégett!

Legfeljebb 175 fokon lehetne csak készíteni a krumplikat, a kenyereket: ebben a hőtartományban még nem számottevő az akrilamid-képződés. A kávépörkölésnél pedig még nagyobb gondot okoz, ha ezt az előírást az unió bevezeti, mert ott szinte biztos, hogy nem elegendő a 175 fok. Persze régóta tudott dolgok ezek, de a rákkeltő akrilamid eddig nem verte ki a biztosítékot az élelmiszer-biztonságért aggódók körében. Persze nem árt tudnunk róla, tehát a megégett pirítóst ne kaparjuk le, majd tálaljuk fel, hanem dobjuk ki, mivel egészségtelen.
 

Ezek is érdekelhetnek