Megnyugtató szívhang

A terhességi gyorsteszt nem ad korai és hiteles eredményt, ezért csak az orvosi vizsgálat után vehetik biztosra a nők a várandósság hírét. Sokakat érdekel azonban, hogy mikortól hallható a megnyugtató szívhang.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 09. 29. péntek2017. 09. 29.
Megnyugtató szívhang

A magzat hathetes koránál a szívcső pulzálását már lehet észlelni az ultrahangon, előtte azonban nem jelez gondot, hogy nincsen szívhang. Később azonban – ha vissza kell menni UH-vizsgálatra – a szívhang megjelenése pontosítja a fogantatás dátumát is.

Ha a magzat a fogantatás feltételezett időpontja után 6-7 héttel sem mutat szívhangot, akkor sajnos elhalt. Ilyenkor az orvos jellemzően abortuszra írja ki a nőt, hogy az esetleges fertőzéseket elkerüljék – tájékoztatott dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász.

A magzat elhalása sok esetben betegség következménye, de lehet fertőzés vagy az anya szervezetének „felkészületlen” állapota is. Az utóbbiak ellen a kismama azzal tehet, ha odafigyel magára, rendszeresen mozog, egészségesen és változatosan táplálkozik, s megfelelő várandósvitaminnal is támogatja a szervezetét.

Vajon a sok ultrahangvizsgálat árthat-e a magzatnak? A tudományos vizsgálatok mára bebizonyították, hogy az UH – amely nem keverendő össze a röntgennel – semmilyen káros befolyással nincs sem az anya, sem a baba szervezetére, vagyis minden kismama megnyugodhat. E vizsgálatok azonban mégis hatnak a szövetekre, ezért ne végeztessék azokat indokolatlanul, s a feladatot feltétlenül bízzák szakemberre – tanácsolja a nőgyógyász.

Ezek is érdekelhetnek