Mentsünk együtt életet!

Oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek a nagyobb budapesti és vidéki ifjúsági rendezvényekre, fesztiválokra, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztés fogásaira – adta hírül Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője.

Család-otthonMunkatársunktól2017. 09. 28. csütörtök2017. 09. 28.

Kép: Újraélesztés ujraélesztés baleset mentők mentök CPR szivmasszázs 2010.06.01 fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Mentsünk együtt életet!
Újraélesztés ujraélesztés baleset mentők mentök CPR szivmasszázs 2010.06.01 fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Bár az elmúlt években sokat tettek a lakosság életmentő ismereteinek fejlesztéséért, a mentők mégis csak ritkán találkoznak szakszerű elsősegélynyújtással. Az évi mintegy hatezer hirtelen vérkeringés- megállás esetében csak akkor van esély az újraélesztésre, ha az orvosi segítség megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. Az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan elérhető defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent – olvashatjuk a közleményben. A helyzet javítása érdekében indul szeptembertől az OMSZ „Wake Up – Mentsünk együtt életet!” kampánya, amit az Irie Maffia magyar együttes is segít. A zenekar „100 bpm” ütemű Wake Up! című slágere lesz az újraélesztők zenéje, mert életmentőnek szánt daluk ritmusa illeszkedik a mellkasnyomások tempójához.

Ezek is érdekelhetnek