Fókuszban: a szexedukáció – Jeligék mögé bújva

ELSŐ SZERELEM, első csók, első szexuális élmény, kamaszkori változások. Kérdések, melyek minden tinédzsert foglalkoztatnak, ám megbeszélni ezeket többnyire nincs kivel, az interneten fellelhető válaszok pedig – finoman szólva is – félrevezetőek lehetnek.

Család-otthonHardi Judit2017. 10. 17. kedd2017. 10. 17.
Fókuszban: a szexedukáció – Jeligék mögé bújva

1977. JÚNIUS 12., Szabad Föld, levél Buga doktorhoz:
„Szomorú menyasszony”-t évekkel ezelőtt operálták és nőgyógyász is megvizsgálta. Most esküvője előtt attól fél, hogy hátha a vizsgálat elvette annak idején a szüzességét, és most ezt majd megtudja a férje.
„Ezért nem érdemes aggódnia. Ha akkor megvolt, megvan az még most is…” – szólt Buga doktor válasza.


Kevés cikk és milliónyi nyilvános, internetes fórum foglalkozik a szexualitás témájával, a kamaszkori változásokkal. Ezek a felületek lehetővé teszik, hogy a fiatalok a névtelenség védelmében tegyék fel a legrázósabb kérdéseiket is. Az persze jó, hogy megbeszélik a tapasztalataikat, de szakértő válaszok híján sok téves információhoz juthatnak.

Ezt támasztja alá a közelmúltban készített kutatás is. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Neticle arra keresték a választ, miként jelennek meg a kamaszkori testi változásokkal, a szerelemmel és a szexualitással kapcsolatos témák a világhálón. Az interneten vizsgálódtak, hiszen a tapasztalat az, hogy a gyerekek sem otthon, sem az iskolában nem kapnak megfelelő szexuális felvilágosítást.

A téma tabu, és ez nem újdonság.

Már az internet előtti világban is szívesebben kérdeztek a kamaszok álnevek, jeligék mögé bújva, jobb híján újságok hasábjain.

A Szabad Földben Buga doktor válaszolt, az Ifjúsági Magazinban dr. Veres Pál nyugtatta meg az aggódó fiatalokat, később, a kora kilencvenes években Szentmihályi Károly igazította el az ifjakat a Bravo magazin legendás Szex, szerelem, gyengédség rovatában.

Átnézve a leveleket, megállapítható, hogy nem sok minden változott a szocializmus éveihez képest a rendszerváltozás hajnalán sem. Bár a válaszadókat és a szerkesztőségeket többször érte az a vád, miszerint maguk írják a kérdéseket is, ezt a tanácsadók többször is visszautasították.

(A többiekről nyilatkozni nem tudunk, de arra több kollégánk is élénken emlékszik, hogy Buga doktor asztalát egészen haláláig kilószámra árasztották el a levelek, melyek között jócskán akadt szexuális témájú kérdés is.)


1966. JÚLIUS 3., Szabad Föld, levél Buga doktorhoz:
„Egy érdeklődő asszony” jeligére kérdésére azt üzenem, hogy az élvezet és a fogamzás nem okai és következményei egymásnak. Terhessé válhat a nő anélkül, hogy az érintkezés során kéjérzete lett volna.


1973. SZEPTEMBER 2.:
„S. O. S.” levélre azt válaszolom, hogy nem szabad az onanizálást a homoszexualitással összekeverni. Ne féljen a szakorvostól, a bizalom és az őszinteség sínre teszi az ügyet.


1973. SZEPTEMBER 16.:
„Régóta” a jeligéje annak a fiatalembernek, aki katonának megy, és azt kérdezi, hogy az éjszakai magömlés és az ágyba vizelés kapcsolatban vannak-e egymással? Nincsenek! Az ágyba vizelés gyógykezelésre szorul, a magömlés nem.


Nem véletlen, hogy többen azt gondolták, a szerkesztők írják a kérdéseket: a fiatalok – sőt Buga doktor leveleiből kitűnik, hogy az idősebb generáció is – fejében nagy volt a zűrzavar. A szexualitás tabunak számított, arról beszélni nem illett. A kilencvenes évek fiataljainak sem volt könnyebb dolga, a szocializmusban nevelkedett szüleikkel nehezen beszélhettek a témáról.


Bravo magazin, levél Szentmihályi Károlyhoz:
„16 éves lány vagyok, elmentem az orvoshoz, hogy írjon fel nekem gyógyszert. Azt mondta, ha rajtam volt a barátom, utána vegyem be. De ő kitalálta, hogy én legyek fölül, ő pedig alul. Csodálatos érzés volt. Így aztán ő vette be a gyógyszert. Nagyon félek, hogy mi van, mert már 2 hete nem jött meg. Valamit rosszul csináltam? Mit tegyek?”


Az Ifjúsági Magazinban dolgozó dr. Veres Pál nem véletlenül lett sokak kedvence: a válaszaiban igyekezett megértéssel, humorra reagálni minden kérdésre. Számos válasza lett népszerű széles körben, terjedt el kabarétréfaként.
Egyik legismertebb: „Doktor úr! A Kalmopyrin jó fogamzásgátlónak? Jó, lányom! Csak a pirulát szorítsd a térdeid közé, és tartsd szorosan.”

A megszámlálhatatlan levélből kiderül, hogy a nemi éréssel járó testi változásokkal sem tudnak sok esetben mit kezdeni a kamaszok.


1977. FEBRUÁR 13., Szabad Föld, levél Buga doktorhoz:
„Viktória” azt írja: „A mellbimbó körül szőrszálak jelennek meg… Eddig különösképpen nem zavart a dolog… de most egyre jobban nyugtalanít...” Ne nyugtalankodjék!  Mert ez nem rendkívüli, nem szokatlan. Ha csak a mellbimbó körül van, az még fürdőruhában sem látszik, aki pedig mégis meglátja, az ne törődjék vele. Már csak azért sem, mert Viktória 16 éves.
 

Ezek is érdekelhetnek