Visszalépés a terápiában?

A daganatos betegek gyógyszerellátásának gondjaira hívta fel a figyelmet a limfóma világnapjára (szeptember 16.) kiadott közleményében a Magyar Onkohaematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA). Tavaly üdvözölték a döntést, hogy megnyílt a keret, amely az onkohaematológiai, prosztata- és tüdőrákos, illetve melanómás betegeket hozzájuttatta a rég várt kezelésekhez. Ám tavasszal jelzést kaptak egyes betegektől, hogy „adminisztratív okok miatt” szünetel a terápiájuk.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 10. 06. péntek2017. 10. 06.
Visszalépés a terápiában?

A MOHA ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) fordult. Jelenleg az a probléma, hogy az október végéig megszabott gyógyszerkeret elfogyott, így az elkezdett terápiákat nem folytathatják, az új betegek kezelését pedig halasztják – s ez rontja a páciensek életkilátásait. A MOHA attól tart, a bejelentett új szabályok – azaz, hogy az azonos hatásmechanizmusú új szerek vakliciten versenyeznek majd, s csak a nyertes hatóanyagú szer lesz hozzáférhető – szűkítik a kezelési lehetőségek körét, kisebb döntési szabadságot adnak az orvosnak, visszalépést jelentenek a betegnek.

„Egy ilyen döntés előtt elengedhetetlen a széles körű egyeztetés a betegszervezetekkel és szakmai társaságokkal” – figyelmeztet a MOHA, és összefogásra buzdít. A novembertől várható változás miatt tiltakoztak az innovatív gyógyszergyártók, szerintük egyes onkológiai szerek elérhetetlenné válnak, kikerülnek a támogatott körből.

A NEAK azonban mindezt félelemkeltésnek nevezi, és közleményében leszögezi: „A közbeszerzési eljárások rendszere alkalmas arra, hogy azon készítmények közül, amelyek esetében az új betegek kezelése során a szakma nem tud különbséget tenni a hatás tekintetében, versenyt hirdessünk. Ez a verseny garantálja, hogy valamennyi beteget olyan készítménnyel kezelhessen orvosa, ami számára a lehető legjobb. Azonban, ha két készítmény hatása megegyezik, akkor a kedvezőbb árút kell választania az orvosnak. Két készítmény hatása akkor is azonos lehet, ha eltérő hatóanyagot tartalmaznak” – írják.

Ezek is érdekelhetnek