Gyógyító cseppek

Járvány még nincs, és a vírus jelenlétét sem mutatták ki a vizsgálatok, de egyre többen fordulnak orvoshoz megfázásos, influenzaszerű tünetekkel. Magas láz, hidegrázás, fejfájás, erős levertség, köhögés, torokfájás, étvágytalanság, izomfájdalmak utalnak arra, hogy nem egyszerű nátha okozza a panaszokat, hanem valóban az influenzavírus támadta meg a szervezetünket.

Család-otthonMunkatársunktól2017. 11. 30. csütörtök2017. 11. 30.

Fotó: Draskovics Adam

Gyógyító cseppek Fotó: Draskovics Adam

A betegség tünetei a fertőződést követően 1-3 nappal hirtelen kezdődnek. A láz pár nap alatt megszűnik, s az influenzát általában 1-2 hét alatt kiheveri a fertőzött, ám a gyengeség és a fáradékonyság még akár hetekig is elhúzódhat.

Az influenza esetében elsősorban tüneti kezelést alkalmazhatunk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás, és mindenekelőtt az ágynyugalom.

A beteg bőségesen fogyasszon folyadékot, valamint gondoskodjon a kellő vitaminbevitelről is, lehetőleg nagy adag C-vitamin formájában.

Rohanó világunkban sajnos sokan nem pihenik, nem fekszik ki az influenzát, ilyen esetekben nem ritka, hogy szövődmények kísérik a betegséget. Az életkor, az általános fizikai állapot, a meglévő krónikus betegségek, a táplálkozás is befolyásolja, hogy maradéktalanul felgyógyul-e a beteg az influenzából. A szövődmények közül a légúti hurut mellett a leggyakoribbak az úgynevezett alsó légúti szövődmények, elsősorban a tüdőgyulladás, de előfordulhatnak gyomor-bél rendszeri tünetek is, mint az émelygés, hányás vagy a hasmenés.

A népgyógyászat több száz éves tapasztalata mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a gyógynövényeknek fontos szerep jut mind a megelőzésben, mind pedig a betegség, illetve a szövődmények kúrálásában.

A zsálya, a kakukkfű, az ánizs, a fahéj, a szegfűszeg, a citromfű önmagukban is számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, de együttesen – további gyógynövényekkel alkotott kivonat formájában – az influenza szövődményeként fennmaradó gyomor- és bélpanaszok tüneteit is hatásosan enyhítik.

A gyógynövénykivonattal nemcsak inhalálni lehet, hanem kockacukorra csepegtetve belsőleg is támogatja a mielőbbi gyógyulást. Érdemes kipróbálni az influenza természetes gyógymódjait, hiszen ezek kevésbé terhelik meg a szervezetet, ráadásul rendkívül hatékonyak.

Ezek is érdekelhetnek