Sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez - Már az okostelefonokkal rendelkezők is segíthetnek

Az elveszett kutyusokat keresők, illetve megtalálók számára jó hír: országossá bővül az elkóborolt kutyák hazajutását segítő mikrochip-leolvasó hálózat – adta hírül az Index hírportál.

Család-otthonSzücs Gábor2017. 11. 27. hétfő2017. 11. 27.
Sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez - Már az okostelefonokkal rendelkezők is segíthetnek

A Vigyél Haza Alapítvány 2015-ben létrehozott mikrochip-leolvasó hálózata Budapesten már három éve sikeresen működik. A résztvevő 35 kutyabarát vendéglátóhely, önkormányzat, 3 önkéntes állatorvos, valamint a jószándékú állatbarátok segítségével csupán az elmúlt évben több mint 240 elveszett kutya kerülhetett haza, gazdájához. Az alapítvány felhívására az elmúlt hónapokban több új állatbarát hely, állatorvos, állatgyógyszertár és klinika jelezte csatlakozási szándékát az országossá bővülő kezdeményezéshez.

Hamarosan csaknem száz helyen – így például Pécsett és Szegeden is – segítséget kérhetnek a megtalálók a figyelemfelkeltő matricával megjelölt éttermekben, szállodákban és kávézókban az utcán talált ebek beazonosításához és hazajuttatásához.

Gyanítom, kóbor kutyát már sokan láttunk, akár külterületen, akár városi környezetben. Ezek a szerencsétlen négylábúak szemükben egyre erősödő félelemmel próbálják megtalálni elveszett otthonukat.

A járókelőknek kulcsszerepe lehet az elkóborolt kutyák hazajuttatásában. Ez azonban még a chippel ellátott kedvencek esetében is nehézséget jelenthet, főként az esti órákban. Ebben segítenek a kutyabarát helyeken elhelyezett eszközök, amelyekkel könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének adatai.

Egy új program letöltésével az okostelefonokkal rendelkezők is segíthetnek. A Vigyél Haza kutyakereső alkalmazásával a kutyatulajdonosok regisztrálhatják elveszett kedvencüket, és értesítést küldhetnek a környéken tartózkodó felhasználóknak, hogy segítsék a keresését, valamint a talált kutyák bejelentésére is lehetőség van. A program segítségével – amelyet több mint harmincezer felhasználó töltött le, és ez idáig több ezer kutyát regisztráltak benne – megtalálhatod elveszett kutyádat, értesíthetsz másokat, ha gazdátlan kutyát látsz, kapcsolatba léphetsz állatvédő szervezetekkel, menhelyekkel vagy ebrendészeti telepekkel, akár az egész országban vagy ahol éppen tartózkodsz. A letöltés mindössze néhány másodpercig tart és használata ingyenes. Ha kedvenced elveszett, egy gombnyomásra értesítheted a körzetben lévő valamennyi alkalmazáshasználót.

A leírásban megadhatod a különös ismertetőjegyeket. Ugyanígy: ha gazdátlan kutyát láttál, feltöltheted a fotóját, a kép készítésének helyét és idejét, s megírhatod, hol található e megtalált kutya. A program ismeri a mikrochip-leolvasó helyeket, így gyorsan találhatsz segítséget.

Jó hírek ezek, köszönet az alapítványnak!
 

Ezek is érdekelhetnek