Szíves családfa

Családfát állítani az egészségünk szempontjából is hasznos lehet. Fontos volna, hogy mindenki ismerje vér szerinti felmenői betegségeit, hiszen ha tudja, milyen rizikóra kell felkészülnie, jobban ügyelhet az életmódjára.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 11. 20. hétfő2017. 11. 20.
Szíves családfa

A megfelelő életvitel jelentősen csökkentheti a betegség fellépésének esélyét – figyelmeztet dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa. Ez igaz a szív- és érrendszeri kórokra is. Ha az édesapánknál vagy a fivérünknél 55, az édesanyánknál, a lánytestvérünknél 65 évnél fiatalabb korban állapítottak meg kardiovaszkuláris betegséget, komoly az esélye, hogy minket is érint e probléma.

A szívbetegség-családfán érdemes feljegyezni: a rokonok közül ki halt meg szívbaj miatt, kinek volt ismert szív- és érrendszeri betegsége. Az élők közül ki milyen betegséggel küzd, kinél mikor alakult ki a kórkép, volt-e, aki már azzal született. Gondoljuk végig, esetleg kérdezzük meg, a rokonok között kik élnek magas vérnyomással, kóros koleszterinszinttel. Ha a családban halmozódnak a kardiovaszkuláris gondok, tudatosan érdemes kiiktatni minden olyan rizikófaktort, ami elősegítheti a betegséget – ilyen például a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás.
 

Ezek is érdekelhetnek