December-hadművelet – Gasztrobloggerektől kértünk tanácsot

TÜLEKEDÉS a boltokban, ajándékok utáni kapkodás az utolsó pillanatban. A téli ünnepkört sokan idegőrlő hajszaként élik meg. Hogyan lehet nyugalmas és örömteli a készülődés? – gasztrobloggerektől kértünk tanácsot.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 12. 10. vasárnap2017. 12. 10.

Kép: Szilágyi Nóra gasztroblogger Vidék íze magazin sütemény desszert édesség konyha 2017 10 18 Fotó: Kállai Márton

December-hadművelet – Gasztrobloggerektől kértünk tanácsot
Szilágyi Nóra gasztroblogger Vidék íze magazin sütemény desszert édesség konyha 2017 10 18 Fotó: Kállai Márton


– Indulhat a nagy karácsonyprojekt – mondja Terei-Vigh Krisztina közgazdász, az Ételérzés blog gazdája. Az ünnepi készülődés tennivalóit idejében papírra veti, így minden tervszerűen halad. – Sokan úgy élik meg az ünnepet, hogy jaj, főzni kell, s ajándékok után szaladgálni. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a tárgyi dolgok, a kapkodás után pedig jön a fásultság, s elvész az ünnep lényege. Magunk is tehetünk azért, hogy ne így történjen – magyarázza.

A blogján kurzust indított, hogy aki szeretné, a tanácsaival felvértezve vághasson neki a „december-hadműveletnek”. Az ünnepi menüt is csak akkor bonyolítsuk túl, ha ínyencek vagyunk, s ez örömet okoz. Rendelhetünk előre például halászlét, kocsonyát, vagy elég, ha szenteste napján betolunk egy kacsát a sütőbe, és azt tesszük az asztalra. Az ajándékok sem csak a pénzről szólnak. Nagyobb örömet szerezhetünk, ha az időnkkel ajándékozzuk meg a szeretteinket – véli a blogger.

– Szeretem ezt a várakozó lelkületű időszakot, amit mára sikerült stresszmentes ráhangolódássá változtatni – vallja az Ausztriában élő Tercza Gabi. A Notburga konyhája blog háziasszonya az adventi koszorúkat a lányaival együtt díszíti, puncsot iszogatva, zenét hallgatva. December közepéig minden napra jut teendő: megvásárolja és becsomagolja az ajándékokat, feldíszíti a lakást. Olyan süteményeket választ, mint például a narancsos-kardamomos vaníliás kifli, amik bírják a tárolást.

– Szenteste napján az ebéd nálunk halászlé, ehhez az alaplét az anyósom előre megfőzi és lefagyasztja, csak a pontypatkók és a belsőségek kerülnek bele. Az esti menü rántott lepényhal, ehhez a majonézes babsaláta és a bécsi burgonyasaláta elkészülhet előzőleg – javasolja. Desszertnek jöhet a bejgli, de remek ötlet a parfé is, ami elvan a mélyhűtőben.

– Gyerekként mindig azt éreztem, hogy mire a karácsonyfa alá kerültek az ajándékok, már mindenkinek elege volt. Elhatároztam, ha felnövök, megpróbálok ezen változtatni – emlékezik Ócsai Krisztina. – Hosszú hetekkel korábban listát írok, hogy hány ajándékot kell készítenem. Sütök többféle mézeskalácsot, ezek sokak kedvencei és tökéletes gasztroajándékok. A sütést a mézeskalácsokkal kezdem, és jól zárható fémdobozban hagyom puhulni őket.
A nagytakarítást az advent elején érdemes elvégezni, hiszen amikor megsokasodnak a dolgaink, ez is feszültségforrás lehet. A karácsonyfára szánt égőket is ellenőrizzük, ne érjen kellemetlen meglepetés szenteste – tanácsolja a Kriszta konyhája blog gazdája.

A fiatalok szerencsére a készülődéstől sem görcsölnek: a Sütigolyó néven ismert blogger, Szilágyi Nóra gasztroajándéknak gyümölcskenyeret vagy kandírozott és csokiba mártott mandulát csomagol be, vagy kicsinosított befőttesüveget nyújt át: egy desszert minden hozzávalójával és receptjével.

– Többek közt gluténérzékeny és cukorbeteg vagyok, nálunk mégis gazdag az ünnepi asztal. A klasszikus süteményeket, így például a bejglit, a mézes krémest is meg tudom sütni gluténmentes és diabetikus formában – mondja a „Mona – Élet ételallergiával” blogot vezető Kiss Mona. – Egyre többen élnek allergiával, a vendégeskedés ilyenkor körültekintést igényel: elég, ha a gluténmentes chipsbe belenyúl olyasvalaki, aki előtte glutént tartalmazó rágcsálnivalót fogott, s ez a cöliákiás számára fájdalmas diétahibát okozhat. Senkire se tukmáljuk az olyan ételt, amit nem ehet, mert ártalmas számára…

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek