Fűszercsillagok

Igazi ünnepi fűszer a csillagánizs, alkalmas arra, hogy a fahéj és a szegfűszeg mellett különlegessé tegye nem mindennapi alkalmainkat.

Család-otthonValló László2017. 12. 29. péntek2017. 12. 29.
Fűszercsillagok

Rendszertanilag távol áll a Földközi-tenger mellékén honos, hazánkban is termesztett ánizstól (Pimpinella anisum), amely az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, egyéves, lágyszárú növény, s arról (is) híres, hogy a görögök nemzeti itala, az ouzo (ejtsd: úzó) jellegzetes ízét adja. Ezzel szemben a csillagánizs (Illicium verum) Dél-Ázsiában honos és termesztett, örökzöld fa különleges, csillag alakú terméssel, amely szárított formájában a mi ánizsunkhoz hasonló aromájú, de annál erősebb, édeskésebb ízű. Kínában legalább háromezer éve használják, nemcsak fűszerként, hanem orvosság gyanánt is.

A napjainkban is népszerű hagyományos kínai orvoslás elsősorban az immunrendszer megerősítésére ajánlja a csillagánizs fogyasztását, de mint szélhajtó és étvágyjavító jót tesz a gyomornak is.

Viszonylag későn, a XVI. század végén került Európába, első használói főként a gyümölcsös ételekhez adták, de úgyszintén éltek vele lekvárok, likőrök készítésénél. Az orosz cári udvarban például általánosan használták a tea ízesítéséhez, de ez adta a jellegzetes zamatát a méregerős híres francia aperitifnek, az abszintnak is. Már a múltban is előfordult, hogy – akarva-akaratlan – összekeverték a japán csillagánizzsal (Illicium anisatum), amelynek fája nagyon hasonlít a kínaihoz, a termése azonban kisebb, kevésbé aromás és nem is jellegzetesen ánizsillatú, ráadásul mérgező. (A keveredésnek ma is fennáll a veszélye: legutóbb 2000 táján fordult elő ilyen szennyezés az Európai Unióban.)

A csillagánizs fontos szerepet tölt be napjaink gasztronómiájában. Jól használható gyömbérrel, szegfűszeggel és fahéjjal társítva, kiváló zamatot ad a mézeskalácsnak, a péksüteményeknek, de a gyümölcslevesek, kompótok, teák és édes borok szintén remekül ízesíthetők vele. Porított változatban elsősorban fűszerkeverékek részeként élhetünk vele, de a szószokhoz, húsokhoz, italokhoz magát a fűszercsillagot adjuk, amit tálalás előtt vegyünk ki belőle. Mivel a termés önmagában is mutatós, akár még az ünnepi virágkoszorú dísze is lehet. (Az ép, egész csillagánizs hűvös, sötét helyen, zárt üvegben akár egy évig is eltartható.)

Ezek is érdekelhetnek