Két országban is rettegnek: Magyarország területeket vesz el tőlük a háború után
mandiner.hu
Ki mondta, hogy a bejglitészta csak édes tölteléket kíván? A következő sós változat – könnyű salátával körítve – az ünnepi asztal különleges fogása lehet.
Kép: Tökös májas beigli sós sütemény karácsonyra Fotó: Habik Csaba 2009 10 22
Tökös-májas bejgli
Hozzávalók:
A tésztához: - 1 dl tej - 2 dkg cukor - 2 dkg élesztő - 50 dkg liszt - 2 tojássárgája - 1,2 dl olaj (vagy 16 dkg vaj) - 2 evőkanál tejföl - só - liszt a nyújtáshoz - 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: - 1 kisebb sütőtök (60-70 dkg) - 2 vöröshagyma - 50 dkg csirkemáj - 1 dl olaj - majoránna - só - bors
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztbe a kezünkkel mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, az olajat meg a tejfölt.
A tésztát pici sóval ízesítjük, összegyúrjuk, és cipóvá formázva meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a meghámozott tököt felkockázzuk, a hagymát szeletekre vágjuk, a májat csíkokra vagdossuk. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a májat. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, aztán hirtelen tűzön csak addig sütjük, amíg minden oldala megpirul egy kicsit. Az utolsó pillanatban rátesszük a tökkockákat, ezzel még egy pár percig pároljuk, utána hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Megkenjük a kihűlt töltelékkel, szorosan feltekerjük, a végeket pedig gondosan lezárjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A tekercset bekenjük tojással, és megszurkáljuk a tetejét. Félórát pihentetjük, aztán ismét átkenjük a tetejét, s újra megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson, a sütőben ne repedjen meg a tésztánk. A bejglit 150-160 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük.
mandiner.hu
astronet.hu
life.hu
mandiner.hu
szoljon.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
vg.hu
mandiner.hu
mandiner.hu
origo.hu
origo.hu