Karácsonyi ízajánló – Sósan is szeretjük

Ki mondta, hogy a bejglitészta csak édes tölteléket kíván? A következő sós változat – könnyű salátával körítve – az ünnepi asztal különleges fogása lehet.

Család-otthonVidék íze2017. 12. 24. vasárnap2017. 12. 24.

Kép: Tökös májas beigli sós sütemény karácsonyra Fotó: Habik Csaba 2009 10 22

Karácsonyi ízajánló – Sósan is szeretjük
Tökös májas beigli sós sütemény karácsonyra Fotó: Habik Csaba 2009 10 22


Tökös-májas bejgli

Hozzávalók:
A tésztához: - 1 dl tej - 2 dkg cukor - 2 dkg élesztő - 50 dkg liszt - 2 tojássárgája - 1,2 dl olaj (vagy 16 dkg vaj) - 2 evőkanál tejföl - só - liszt a nyújtáshoz - 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: - 1 kisebb sütőtök (60-70 dkg) - 2 vöröshagyma - 50 dkg csirkemáj - 1 dl olaj - majoránna - só - bors


A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztbe a kezünkkel mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, az olajat meg a tejfölt.

A tésztát pici sóval ízesítjük, összegyúrjuk, és cipóvá formázva meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: a meghámozott tököt felkockázzuk, a hagymát szeletekre vágjuk, a májat csíkokra vagdossuk. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a májat. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, aztán hirtelen tűzön csak addig sütjük, amíg minden oldala megpirul egy kicsit. Az utolsó pillanatban rátesszük a tökkockákat, ezzel még egy pár percig pároljuk, utána hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Megkenjük a kihűlt töltelékkel, szorosan feltekerjük, a végeket pedig gondosan lezárjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.

A tekercset bekenjük tojással, és megszurkáljuk a tetejét. Félórát pihentetjük, aztán ismét átkenjük a tetejét, s újra megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson, a sütőben ne repedjen meg a tésztánk. A bejglit 150-160 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük.