Talányos halárak

A következő hetek nagy kérdése: miként alakul a hal ára? Ugyanis kivétel nélkül minden halfaj a nyár közepétől mostanáig drágább volt, mint korábban.

Család-otthonO. Horváth György2017. 12. 06. szerda2017. 12. 06.

Kép: Tata öreg tó lehalászás fesztivál halászat ponty ősz halgazdaság 2014 10 24 Fotó: Kállai Márton

Talányos halárak
Tata öreg tó lehalászás fesztivál halászat ponty ősz halgazdaság 2014 10 24 Fotó: Kállai Márton

Viszont lehet, hogy éppen a karácsonyi szezon fogja letörni az árakat, ahogyan az mifelénk lenni szokott. Furcsa mód éppen olyankor a legolcsóbb nálunk a hal, amikor a legnagyobb rá a kereslet.

Igaz, ekkor a legbővebb a kínálat is, viszont most nem biztos, hogy jól járnak a fogyasztók. A kánikula, az aszályos nyár, valamint a hatóságok miatt az idén sokkal kevesebb hal termett a tavakban. Az állam olyan vízárakat alakított ki, amelyekkel egy sor tavat nem érte meg feltölteni, nagyjából a 24 ezer hektárnyi vízfelület 15 százaléka maradt eleve szárazon, s a meglévő tavakban is csak a szükséges minimumig pótolták a nyári kánikula során elpárolgó vizeket. Emiatt már a nyártól folyamatos ellátási gondok adódtak például az exportpiacokon.

A hazai igényeket még fedezte a termelés, de a kivitel egy részét már nem. Pedig még a csehek, románok, németek is vitték volna a magyar halat, ugyanis ott is gondok akadtak a termeléssel. Nos, ilyen előzmények után vágunk neki az ünnepi szezonnak, amely a halászok szemszögéből a legfontosabb. Karácsonykor az a magyar is eszik halat, aki egész évben nem. Ilyenkor fogy el az összes hal 60-66 százaléka, vagyis a halászok legfőbb árbevételét ez a néhány hét adja. A tógazdák a mostani évet biztosan megemlegetik: a szokásosnál eleve 10-15 százalékkal kevesebbet termeltek, a csökkent vízmennyiség miatt a tavakban a halak lassabban fejlődtek, kisebb testtömeg-gyarapodást mutattak.

Bár szeptember elejétől jöttek esők, de nagy kérdés, hogy az őszi hónapok alatt be tudtak-e hozni valamennyit a pontyok, csukák, harcsák a nyáron kimaradt gyarapodásból. Ez a három halfaj viszi a prímet nálunk, majd’ a 90 százalékát teszik ki a fogyasztásnak.

Ezek után nem véletlen, hogy szinte karajárba jutott az élőponty a boltokban – november elején kilóját 1200-1400 forintért adták az üzletek –, a termelők annyit kaptak eddig a halért, mint korábban a kiskereskedelmi ár volt. Sok helyen viszont előfordulhat, hogy a nagy lehalászási szezon közepette a halászok egy része az előző hónapokhoz képest sokkal olcsóbban ad túl a portékáján, így lesz mivel akcióznia a kereskedőknek, vagyis az eddiginél olcsóbb hal is megjelenik a piacon. Bizonyára ez a kettősség jellemzi az idei karácsonyi halszezont.
 

Ezek is érdekelhetnek