Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A SZELÍDGESZTENYEFA termése különleges ínyencség. Bár fagyasztva, bezacskózva egész évben kapható, de az igazi szezonja most jött el. A friss szemek zamata utánozhatatlan. Remek ünnepi desszert lehet belőle, ha évente egyszer-kétszer rászánjuk magunkat a tényleg sok időt igénylő feldolgozására.
Kép: Gesztenyepüré 2016.11.08 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Kétféle módon juthatunk hozzá: vagy veszünk egy negyedkilós fagyasztott pürét valamelyik nagyáruházban, vagy az esti, ráérős séta során beruházunk egy kis zacskó frissen sült gesztenyébe, amit az utcasarkon meg a karácsonyi vásárokon sütnek a fura ruhába öltözött, kalapos eladók. Sajnos egyik sem az igazi. A vásári változat lehet jó, de aranyáron mérik, a fagyasztott pedig sokszor kétséges minőségű. Mindenféleképpen el kell olvasni az összetételét. Ha tényleg gesztenyét és nem adalékokat szeretnénk enni, akkor csak azokkal foglalkozzunk, amelyek legalább 70 százalékban tartalmaznak gesztenyét. De általában még ezekben is túl sok a cukor és az aroma. Ha igazán finomra vágyunk, érdemes belevágni a házi készítésbe. Nem olcsó az alapanyag és sok vele a macera, de higgyék el, megéri! A legfontosabb, hogy friss, hibátlan gesztenyét szerezzünk be, a szemek legyenek fényesek, formásak,
rugalmasak, ne zörögjenek, ne lehessen
benyomni a héjukat, ne ropogjanak.
Házi gesztenyepüré
Hozzávalók: ? 50 dkg friss gesztenye ? 2 evőkanál rum ? pár evőkanál tejszín ? 5 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer ? édes tejszínhab a tetejére
A sült gesztenyénél leírt módon elkészítjük a gesztenyét. Még forrón meghámozzuk, leszedjük a kemény külső és a vékony belső héját is. Gyorsan dolgozzunk vele, mert csak a forrót lehet könnyen megtisztítani és áttörni. Ha kész az összes, azonnal ledaráljuk (tökéletes hozzá az aprítógép). Az aprított gesztenyét összekeverjük rummal, cukorral, tejszínnel, kicsit ragacsos masszát kell kapnunk. Régimódi krumplinyomóval átnyomjuk, poharakba adagoljuk, és édes tejszínhabbal koronázzuk.
Sült gesztenye
Megmossuk a gesztenyét, majd legalább félórára langyos vízbe áztatjuk. Utána leszűrjük. Éles, kicsi késsel kereszt alakban bevágjuk a domború felükön. Fazékba rakjuk, öntünk rá bőven vizet, felrakjuk főni. Forrás után negyedórát főzzük, utána leszűrjük. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, rászórjuk a gesztenyét, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-30 perc alatt sül meg. Tűzforrón a legfinomabb. TIPP Eléggé befogja a lábast a fövő gesztenye, lehetőleg ne fehér zománcos edényben forraljuk. A rozsdamentest könnyen le lehet majd súrolni, nem hagy rajta maradandó nyomot.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu