Vendégváró – Parmezános kártyakeksz

Ajánlatunk a Vidék Ízéből, a Szabad Föld hetilap receptmagazinjából.

Család-otthonVidék íze2017. 12. 24. vasárnap2017. 12. 24.

Kép: sajtos bridzskeksz fotó:Sárközy György 2013.10.29.

Vendégváró – Parmezános kártyakeksz
sajtos bridzskeksz fotó:Sárközy György 2013.10.29.

Hozzávalók: - 25 dkg liszt - 1 teáskanál só - 10 dkg jéghideg vaj - 10 dkg reszelt parmezán - 20 dkg reszelt trappista - 1 tojássárgája - 2-3 evőkanál jéghideg víz (ha kell)
A tetejére: - felvert tojás - mák, szezámmag, köménymag

Deszkára borítjuk a lisztet, ráreszeljük a jéghideg vajat. Hozzáadjuk a reszelt sajtokat meg a tojássárgáját, odakészítünk egy pohárban kevés jéghideg vizet. Kézzel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, ha nem akar összeállni, adunk hozzá kis vizet. Minél gyorsabbak vagyunk, annál omlósabb lesz a végeredmény.

Nem kell teljesen homogénnek lennie, nyugodtan maradhatnak benne vajdarabkák. Cipót formálunk belőle, a hűtőbe rakjuk legalább félórára. Utána vékonyra kinyújtjuk, valamilyen formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kis kekszeket.

A tetejüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk valamilyen maggal. 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül tíz perc alatt pirosra sütjük.
 

Ezek is érdekelhetnek