Babára várva

Gyermekáldásra az eddiginél több meddő pár kaphat esélyt, köszönhetően annak, hogy az idén már tízezren felül lehet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott beültetések száma. A magánszolgáltatóknál 4 ezer, az állami kórházakban pedig több mint 6500 beavatkozásra kerülhet sor – írja a Világgazdaság.

Család-otthonHabik Erzsébet2018. 01. 23. kedd2018. 01. 23.
Babára várva

A Pécsi Tudományegyetemen például a korábbi 492-ről 937-re, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban nulláról 885-re emelték a meddőségi ellátás éves súlyszámát. A legtöbb forrást e célra a Kaáli Intézet, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak, valamint a Semmelweis Egyetem kapja.

A meddőségi kezelés a magánszolgáltatónál a nem NEAK-finanszírozott pácienseknek egymillió forintjába is kerülhet, míg a támogatott betegek ellátása ingyenes. A tavaly októberben átalakított lombikprogram keretében amennyiben öt embrió beültetése után legalább egy gyermek élve születik, a következő gyermek-gyermekek esetében is négy-négy beavatkozást támogat az Egészségbiztosító. Az államilag finanszírozott beavatkozásokhoz szükséges gyógyszerek támogatása a korábbi 70-ről 90%-ra nőtt, a magánellátóknál végzett kezelések esetében pedig 55%-os NEAKtámogatással rendelhetnek gyógyszert az orvosok. A lombikprogramot a nők 45 éves korukig vehetik igénybe.

Ezek is érdekelhetnek