Disznótoros finomságok - A Vidék Íze magazin ajánlata

-

Család-otthonVidék íze2018. 01. 17. szerda2018. 01. 17.

Kép: kolbászhúsos velő 2014.11.21. fotó:sárközy györgy

Disznótoros finomságok - A Vidék Íze magazin ajánlata
kolbászhúsos velő 2014.11.21. fotó:sárközy györgy

Kolbászhúsos velő

Hozzávalók:
- 40 dkg sertésvelő - kb. 40 dkg kolbászhús
- 3 közepes vöröshagyma - só - disznózsír


Apró kockára vágjuk a hagymát. Picit megsózzuk, és
kevés zsíron, lassú tűzön megdinszteljük. Rárakjuk a
megtisztított velőt. Beletesszük a kolbászhúst, ízlés
szerint sózzuk, és körülbelül 15 perc alatt készre sütjük.
Pirítóssal vagy friss kenyérrel fogyasztjuk.


Hájas tészta

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt - 50 dkg háj - 1 evőkanál cukor
- 2 tojássárgája - ecet - só
- 1 kis üveg sűrű lekvár - kevés savó vagy tejföl


A disznóölések és a farsangi mulatságok elmaradhatatlan édessége a friss hájból készült sütemény, a kráfli. Régen csak úgy magában ették a ropogós tésztát, újabban azonban a lekvárral töltött változata a népszerű. A hájat megkaparjuk vagy ledaráljuk. A lisztből és a tojásból kevés ecetes víz (esetleg savó vagy tejföl) és a cukor hozzáadásával tésztát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A hájat kevés liszttel elkeverjük, rátesszük a kinyújtott tésztára, majd a tésztával együtt összehajtogatjuk. Félórai pihentetés után újra kinyújtjuk, majd ezt a műveletet még háromszor megismételjük. Utoljára vékonyra nyújtjuk, és négyszögletes darabokra vágjuk. Megkenjük szilva-, meggy- vagy baracklekvárral, és háromszögformára hajtjuk. A kráflikat tepsire rendezzük, és forró sütőben megsütjük. (A háj miatt a tészta zsíros, ezért nem kell kikenni a tepsit.) Porcukorral meghintve tálaljuk.
 

Ezek is érdekelhetnek