Kötelező védelem

Egyelőre nem vették napirendre az agyhártyagyulladást okozó meningococcus-B baktérium elleni vakcina beadásának támogatását, a bárányhimlő elleni védőoltás azonban bekerül a nemzeti immunizációs programba, azaz kötelező lesz – adta hírül az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Család-otthon (pingi)2018. 01. 11. csütörtök2018. 01. 11.

Kép: Female doctor giving girl injection., Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Female doctor giving girl injection
Female doctor giving girl injection.
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Magyarországon a bárányhimlő teszi ki a bejelentett fertőző betegségek felét, 15-16 éves korára a lakosság 95 százaléka átesik rajta. Bár a fertőzés általában enyhe lefolyású, immunhiányos csecsemőknél azonban életveszélyes szövődményeket okozhat. Az évenkénti megbetegedések száma 28 000 és 52 600 között változott 1998–2016 időszakában, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7–1,7 százaléknyi volt.

A bárányhimlő elleni vakcinákat várhatóan két részletben: 15 és 18 hónaposan, egy másik kötelező oltással egyszerre kapnák meg a gyerekek.

Azokban az országokban, ahol az oltási rendbe illesztették e vakcinát, az éves megbetegedések száma 80-90, a kórházi ápolások száma 80, míg az orvoshoz fordulásoké 60 százalékkal csökkent – hangsúlyozza a minisztérium.

A jövőben az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz a kanyaró elleni immunstátusz felmérése, azaz megnézik, hogy védettek- e a betegséggel szemben. A szűrővizsgálat eredményétől függően a fertőzésre fogékony munkavállalók ingyenesen kapják meg a kanyaró elleni védőoltást.

Ezek is érdekelhetnek